![]() |
Rozwiązany Windows 7 widzi dysk WD, jednak nie daje do niego dostępu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 widzi dysk WD, jednak nie daje do niego dostępu (/windows-7-widzi-dysk-wd-jednak-nie-daje-do-niego-dostepu-27050-t) |
Windows 7 widzi dysk WD, jednak nie daje do niego dostępu - DVD - 30.09.2012 10:03 Witam! Przejrzałem trochę tematów tu i ówdzie, ale bez efektów - może znajdzie się jakiś magik? 2 dni temu po podłączeniu dwutygodniowego dysku WD My Book Essential 2 TB do kompa system się zawiesił i już nie powstał (mrygająca kreska przy starcie); zreinstalowałem z pendrive'a i pojawił się problem - Windows widzi dysk, ale dostaje zatwardzenia przy próbie dostępu do danych, czasem prosi się o format. Dotychczas na tym i innym komputerze chodził bez zarzutu. Co ciekawe, po podłączeniu do laptopa i zadaniu chkdsk /f wszystko wróciło do normy... i po skopiowaniu z niego kilku GB znów poszedł w diabły. Reinstalowałem: sterowniki do kontrolera USB (pendrive, myszka itp. działają bez zarzutu); WD SES Driver, cały dysk z poziomu menedżera urządzeń, zmieniłem mu też literę, podpinałem do różnych portów (2.0 i 3.0). Załączam zrzut ekranu. ![]() Dysk ma własne zasilanie, po włączeniu coś tam sobie mieli, ale nic z tego nie wynika. specyfikacja sprzętowa: Asrock P67 PRO3 B3, Intel i5 2500k, 8 GB DDR3 Corsair, HDD WD 640 GB + SSD OCZ Synapse 128 GB z zainstalowanym Datapleksem, Windows 7 Ultimate x64, Norton Internet Security RE: Windows 7 widzi dysk WD, jednak nie daje do niego dostępu - DVD - 04.10.2012 15:16 Ok, już sobie poradziłem - po kolejnym formacie i check disku wrócił do siebie bez utraty danych. Uwaga - pamiętajcie, żeby zawsze przed wyjęciem kabla kliknąć "wysuń...", bo ten dysk bardzo nie lubi nagłego zerwania połączenia (chyba, że chcecie za każdym razem bawić się w skanowanie i naprawę błędów). Windows 7 widzi dysk WD, jednak nie daje do niego dostępu (rozwiązany) - peciaq - 04.10.2012 17:08 Wątek rozwiązany. |