Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacji siódemki - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacji siódemki (/jak-naprawic-i-przyspieszyc-system-bez-ponownej-instalacji-siodemki-27013-t) |
Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacji siódemki - Maciekkk - 28.09.2012 19:02 Witajcie Mam zainstalowane obecnie dwa systemy - Viste oraz siódemke. Niestety siódemka od jakiegoś czasu działa tragicznie . Oczekiwanie na odpalenie programu trwa wieki, a wszystko bardzo mocno zacina. Wcześniej nie było takich programów. Nie jest to przyczyna tego, że jest zawalony - poza dwiema grami i maksymalnie kilkunastoma innymi pierdołami nic nie ma. I teraz mam dwie opcje - Mogę ponownie zainstalować Windows 7. Jestem dość zielony w tych sprawach i mam do Was pytanie. Czy jedynym sposobem jest format partycji, na której zainstalowany jest system? Nie da się zrobić tego w jakiś inny sposób? Na tym dysku mam dużo ważnych rzeczy, a format wiązałby się ze stratą tych plików. - Może będziecie mi w stanie pomóc doprowadzeniu systemu do porządku? Z góry dziękuje za pomoc. RE: Ponowna instalacja siódemki - thermalfake - 28.09.2012 21:40 Pliki i tak trzeba gdzieś poprzerzucać niestety albo wypalić na płytach DVD, żeby postawić system na czysto. Jeśli chodzi o metodę mniej inwazyjną: Będzie wiele rzeczy do sprawdzenia: - dokładna konfiguracja sprzętowa - zamieścić mi tu plik nfo z systemowego msinfo32.exe/msinfo64.exe lub np raport ze Speccy - pokazać screeny z systemowego monitora zasobów z poszczególnych zakładek aby było czytelne - resmon.exe - wygenerować raport html z Belarc Advisor - chodzi mi o to abym wiedział jakie dokładnie oprogramowanie masz zainstalowane oraz w jakich wersjach i jakie poprawki - zrobić zrzuty w wszystkich zakładek CPU-Z - udostępnić logi systemowe do analizy c:\Windows\System32\winevt\Logs\system.evtx c:\Windows\System32\winevt\Logs\Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance%4Operational.evtx - wykonać porządną diagnostykę dysku i podesłać screeny z programu victoria (pakiet hirensa - http://www.hirensbootcd.org) - puścić na kilka godzin memtest86 (najlepiej na noc) - uruchomić na godzinkę - dwie Orthosa/OCCP do testowania stabilności podzespołów - uruchomić na godzinkę Furmark;a - http://windows7forum.pl/testowanie-kart-...da-13438-t - uruchomić HW Monitor do monitorowania temperatur i pokazać screen przy działających obu powyżej programach po ok godzinie - uruchomić program LatencyMon, najlepiej kiedy wszystko zaczyna się lekko dławić i po ok no minucie zrobić zrzut z zakładki Drivers sortując kolumnę Highest Execution malejąco - sprawdza lagi wywołane przez sterowniki - jeśli pojawiały się jakieś bsody to z lokalizacji c:\windows\minidump spakować wszelkie pliki dmp i je podesłać - wygenerować raport diagnostyczny systemu html wpisując do cmd perfmon /report - zapisać stan pracy systemu na krótko przed dławieniem się, puścić sobie odtwarzanie w tle - program Process Monitor i zapisać zdarzenia do pliku pml (tak po jednej dwóch minutach) - porobić logi wg zaleceń które są w dziale bezpieczeństwo->logi RE: Ponowna instalacja siódemki - Nostromo - 28.09.2012 22:33 Nieinwazyjna metoda, dla laików: -skanowanie systemu antywirusem -przeniesienie ważnych plików(prac), muzyki, zdjęć, filmów, gier na inną(inne) partycje. -oczyszczenie rejestru -oczyszczanie dysku -defragmentacja rejestru i dysku -sprawdzenie dysku i naprawa błędów -instalacja najnowszych sterowników -dopasowanie opcji indeksowania, ew. wyłączenie indeksowania -ponowna klasyfikacja systemu Wiele można zrobić narzędziami systemowymi. Pomocne mogą być Program antywirusowy np. ClamWin MalwarebytesAnti-Malware CCleaner SlimCleaner(SlimComputer) WiseCare 365 RE: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacjii siódemki - Maciekkk - 29.09.2012 07:02 Patrząc na ilość rzeczy, którą musiałbym wykonać, dochodzę do wniosku, że lepiej byłoby ponownie zainstalować system - wydaje mi się, że zajmie to dużo mniej czasu. Czy da się zainstalować go bez formatowania całej partycji? RE: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacjii siódemki - thermalfake - 29.09.2012 09:32 To już zależy tylko od Ciebie. Pielęgnowanie systemu zawsze wymusza użycie większych lub mniejszych nakładów zależnie od tego jak został zapuszczony. RE: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacjii siódemki - Maciekkk - 29.09.2012 09:45 Rzecz w tym, że w ogóle nie został zapuszczony. Da się ponownie zainstalować siódemkę bez formatu całej partycji? Edit: W opcjach odzyskiwania jest możliwość ponownej instalacji systemu. Czy istnieje ryzyko, aby podczas tego zostały skasowane jakieś pliki (zdjęcia, filmy, etc.) lub programy, które zainstalowane są na Viście? RE: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacji siódemki - thermalfake - 30.09.2012 21:46 Tak da się i dane zostaną ale czy to coś akurat da to nikt nie zagwarantuje http://www.sevenforums.com/tutorials/3413-repair-install.html RE: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacji siódemki - Maciekkk - 01.10.2012 20:19 Cześć Normalnie sformatowałem system i jeszcze raz zainstalowałem siódemkę. Wszystko w porządku poza tym, że pozmieniały mi się oznaczenia dysków. Z C na D, a E na C. Mógłby mnie ktoś poinstrułować w jaki sposób wrócić do dawnego oznaczenia? RE: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacji siódemki - thermalfake - 01.10.2012 22:21 Teraz to po ptakach. Partycja na której stoi system musi być ta sama tzn mieć tą samą literę. Nie wiem w jaki sposób postawiłeś ten system. RE: Jak naprawić i przyspieszyć system bez ponownej instalacji siódemki - Nostromo - 02.10.2012 08:26 Jest możliwość naprawy tego "błędu"...instalujesz ponownie(aktywacja systemu później) i wskazujesz partycję C na "drugi" system. Po instalacji przechodzisz do >Konfiguracji systemu i jako domyślny ustawiasz 7 C:\(Windows) : Bieżący system operacyjny;Domyślny system operacyjny. Ten z Windows 7 na D:\(Windows) dajesz- Usuń. Potem format partycji D, aktywacja systemu na C:\, i po ptokach. |