Rozwiązany Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 (/brak-menu-wyboru-systemu-po-doinstalowaniu-windows-xp-obok-windows-7-26828-t) |
Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - koyoo - 21.09.2012 20:37 Witam. Mam taki problem. Zainstalowałem do działającego Windows 7, Windows XP na innej partycji. Przy rozruchu systemu nie mogę wybrać który system chce uruchomić .Włącza się od razu XP.Nie mam Windows 7 na płycie. Czy jest jakiś sposób, żeby był taki wybór ? Przy próbie zmian programem EasyBCD (robiłem tak jak było opisane na pewnej stronie) Windows XP się uszkadzał i musiałem wszytko robić od nowa. Proszę o pomoc. RE: XP doinstalowany do Win 7 . - Fix00ser - 21.09.2012 22:41 http://traxter-online.net/naprawa-i-konfiguracja-rozruchu-windows/ RE: XP doinstalowany do Win 7 -brak wyboru systemu, pomoc w naprawie - koyoo - 22.09.2012 09:13 Próbowałem tego , i nic nie pomaga. Dodam że nie mam systemu Windows 7 na CD żeby go przywrócić . Formatowanie nie wchodzi w grę , ponieważ mam tam bardzo ważne pliki. Windows 7 mam zainstalowany na partycji C , a Windows XP na D . RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - thermalfake - 22.09.2012 20:08 Dziwi mnie jak cytuję Cytat:Próbowałem tego , i nic nie pomaga Nadpisałeś sektor rozruchowy z Win 7 zastępując go starszym ntldr'em. Jeśli nie masz nośnika i zablokowaną opcję uruchomienia WinRE przez zainstalowanie obok XP to nie ma po prostu z czego naprawić. Środowisko naprawcze z XP ni jak ma się do tego, żeby cokolwiek naprawić tak aby przywrócić działanie Win 7. W tej sytuacji potrzebujesz nośnik naprawczy Windows 7 (tzw dysk naprawy, nie mylić z instalatorem) ze zgodną architekturą 32 lub 64 bitową swojego dotychczasowego systemu. http://traxter-online.net/download/#win7winre Pobierasz iso, wypalasz, uruchamiasz i po wyborze języka oraz ewentualnym wyborze użytkownika i hasła wybierasz pierwszą opcję Jest to uproszczona maksymalnie dla użytkownika procedura naprawy Win 7 kiedy nie chce się uruchomić - zastępuje komendy które zastały podane przez kolegę w odnośniku. Ważniejsze dane przydało by się zarchwizować chociażby na płytach dvd. Pomyśleć o wykonaniu nośników recovery bo nastepnym razem może być za późno. Zapamiętaj, systemy instalujemy w kolejności od najstarszego a jeśli już zajdzie odwrotna potrzeba musimy posiadać nośnik instalacyjny, żeby móc naprawić MBR'a. RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - koyoo - 22.09.2012 20:50 Linki nie działają RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - thermalfake - 23.09.2012 13:08 A to jakiś problem poszukać używając choćby google ? RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - koyoo - 23.09.2012 14:44 Ściągnąłem z chomikuj wypaliłem na płytę sadziłem do napędu i nic się nie uruchamia , normalnie włącza się dalej XP RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - thermalfake - 23.09.2012 20:30 ...wsadziłem do napędu.... Nic się nie uruchamia bo: odp a) - nie ustawiłem bios z opcją rozruchu napędu jako pierwsze urządzenie odp b) - źle nagrałem obraz systemu z pliku iso bądź wrzuciłem bezpośrednio na płytkę myśląc, że będzie bootowalna. RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - koyoo - 25.09.2012 14:32 Ustawiałem w biosie opcje rozruchu z płyty. Pliki z obrazu wypakowałem i wgrałem na płytę . RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - thermalfake - 25.09.2012 15:01 Nic nie wypakowywujemy z pliku iso. Iso normalnie wypalasz za pomocą do tego stworzonych programów np przykład z Nero Express. Jak masz wolny 4GB pendrive to można użyć programu Windows 7 USB/DVD Download Tool (tworzy bootowalne usb z obrazem Visty/7/8) RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - koyoo - 25.09.2012 18:04 Zrobiłem tak jak napisałeś , tylko nagrałem to na płytę. Po naprawie włącza się teraz tylko Windows 7 i dalej nie ma wyboru. RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - Windows 77 - 25.09.2012 18:48 Nie wiem czy to będzie odpowiedź na miejscu ale zainstaluj sobie gruba. http://debian.linux.pl/threads/628-GRUB-instalacja-konfiguracja-naprawa-itp RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - thermalfake - 25.09.2012 20:22 Teraz trzeba dopisać win XP do bootmanagera czyli ścieżkę ntldr do BCD. W dwojaki sposób ręcznie narzędziem bcdedit albo klikając w EasyBCD. Linuxowym loaderom na razie dajmy spokój bo dla wielu użytkowników raz że to czarna magia, dwa że kłopoty jak coś padnie. RE: Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 - koyoo - 26.09.2012 16:03 Dzięki wszystkim za pomoc ,wszytko działa jak należy. Temat do zamknięcia Brak menu wyboru systemu po doinstalowaniu Windows XP obok Windows 7 (rozwiązany) - LadyInBlue - 26.09.2012 19:09 Wątek rozwiązany. |