Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Zbyt duże zużycie procesora w stanie spoczynku - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Zbyt duże zużycie procesora w stanie spoczynku (/zbyt-duze-zuzycie-procesora-w-stanie-spoczynku-26486-t)

Zbyt duże zużycie procesora w stanie spoczynku - ScriptPL - 09.09.2012 21:08

Witam!

Mam taki problem, mianowicie tak jak w temacie system pobiera dosyć dużo procesora (80-100). System był postawiony dzisiaj więc nie był obciążony. Robiąc rating komputera zauważyłem, że obliczanie procesora wynosi 2.4. Specyfikacja:
CPU: Intel Pentium D 2.80 (2 rdzenie)
Ram: 2GB
Karta Graf.: nVidia GeForce 9500 Gt 512mb
System: Windows 7 Ultimate (x86)
To się dzieje od dziś tylko, bo zawsze miałem bardzo malutkie zużycie procesora (3-10%).
Jeśli jest jakieś wytłumaczenie tego problemu to proszę o odpowiedź. Cwaniak

RE: Zbyt duże zużycie procesora w stanie spoczynku - thermalfake - 09.09.2012 21:25

Program LatencyMon i pokazać po kilku minutach na screenach zakładkę Drivers posortowaną malejąco po kolumnie Highest execution (ms).
Nie zaszkodzi też odpalić Process Explorer.

RE: Zbyt duże zużycie procesora w stanie spoczynku - ScriptPL - 09.09.2012 21:39

(09.09.2012 21:25)thermalfake napisał(a):  Program LatencyMon i pokazać po kilku minutach na screenach zakładkę Drivers posortowaną malejąco po kolumnie Highest execution (ms).
Nie zaszkodzi też odpalić Process Explorer.

Jak byś mógł opisać to jaśniej to bardziej zrozumię Zacieszacz

RE: Zbyt duże zużycie procesora w stanie spoczynku - thermalfake - 09.09.2012 23:02

A co jest w tym trudnego do zrozumienia ?
Bierzesz google w łapę szukasz instalki programu LatencyMon i robisz co kazałem.
Podobnie z uruchomieniem PE i posłaniem screenów nich na to ktoś zajrzy. Przecież nie będę podawał wszystkiego pod nos i pisał dla każdego z osobna tutoriali.
Tak mi przyszło jeszcze przez myśl, ze masz przetaktowany procesor w dół tzn może działa w trybie SpeedStep (EIST, ale też nie każdy Pentium D to obsługuje) i dlatego masz niski wynik, powinien wynieść powyżej 4.