Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Instalacja Windows XP z pendrive zamiast Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f)
+--- Wątek: Instalacja Windows XP z pendrive zamiast Windows 7 (/instalacja-windows-xp-z-pendrive-zamiast-windows-7-26454-t)

Instalacja Windows XP z pendrive zamiast Windows 7 - TakToJa8 - 08.09.2012 16:07

Witam. Mam laptopa Asus F5RL i chciałem wypróbować na nim Windows 7. System został zainstalowany, lecz laptop nie działa dobrze ze względu na brak sterowników(są do Visty), więc chciałem zainstalować Windows XP z pendrive. Niestety nie daje mi się to w żaden sposób. Ciągle wyskakuje błąd z plikiem hal.dll, a próbowałem większość sposobów dostępnych w internecie. Także ten z plikiem boot.ini, lecz pierwotnie go nie było na pendrive, więc go stworzyłem.
Próbowałem także zainstalować Ubuntu, a później Windows XP, lecz to także nie zadziałało. pomoże ktoś?

RE: Instalacja Windows XP z pendrive zamiast Windows 7 - thermalfake - 09.09.2012 00:13

Z tego wynika, że napęd optyczny nie działa ?
Najpierw cały ten burdel po kilku systemach wyciąć instalatorem z Win 7 za pomocą narzędzia diskpart - uprzedzam wszystko zostanie wycięte więc najpierw sobie pozrzucać dane
Odpal pena z systemem, wciskaj Shift +F10 aż wejdziesz do konsoli odzyskiwania.
Teraz komendy
diskpart
list disk
zobacz pod którym numerem widnieje twój dysk
select disk x
clean (czyści wszystko do zera włącznie z mbr'em)
exit
Od tego momentu mamy elegancko wyczyszczony ze wszystkiego dysk.
Potem już jeden z działających sposobów które mam przetestowane
http://www.msfn.org/board/topic/111406-how-to-install-XP-from-usb/

RE: Instalacja Windows XP z pendrive zamiast Windows 7 - slawektor - 09.09.2012 14:06

Nie rób podziału partycji podczas instalacji, ma być jedna, Podzielisz Sobie potem, po instalacji. Wtedy ten błąd nie wyskakuje.