Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Lenowo G550: czasami się nie włącza, matryca podświetlona na czarno - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Lenowo G550: czasami się nie włącza, matryca podświetlona na czarno (/lenowo-g550-czasami-sie-nie-wlacza-matryca-podswietlona-na-czarno-26254-t)

Lenowo G550: czasami się nie włącza, matryca podświetlona na czarno - Nigger666 - 01.09.2012 23:41

Witam

Mój laptop zaczął szwankować i wydaje mi się że jest to problem hardwarowy ponieważ system był już reinstalowany i nadal mam ten sam problem.

A mianowicie laptop włącza mi się mniej więcej raz na 5/6 razy a w pozostałych próbach matryca albo się nie załącza albo podświetla się na czarno.

Jakieś sugestie?

PS:
Upgradowałem już bios, odpalałem nawet bez dysku z samej płyty na linuxie i takie same reakcje, odpala się raz na x razy.

RE: Lenowo G550 - peciaq - 02.09.2012 12:07

Może być tak że taśma łącząca ekran z płytą główną jest uszkodzona. Dość częsta awaria w laptopach.

RE: Lenowo G550 - thermalfake - 02.09.2012 17:40

Jeśli coś jeszcze ledwo widzisz na ekranie (niemal czarny) to padło podświetlanie matrycy. Do sprawdzenia inwerter, taśma sygnałowa. Samo uruchamianie to już coś bardziej zaawansowanego. Bez diagnozy w serwisie się nie obejdzie. Począwszy od układu zasilania, wadliwych mostków, popsutej baterii dającej sfałszowany odczyt do kontrolera KBC. Coś mogło zostać nieopatrznie zalane itp.