Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Dostępna połowa pamięci RAM - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Dostępna połowa pamięci RAM (/dostepna-polowa-pamieci-ram-25908-t)

Dostępna połowa pamięci RAM - Arnoldpotato - 20.08.2012 15:37

Witam.
Mam taki problem, ze system wykrywa mi zainstalowaną pamięć 8 GB RAM ale dostępne mam tylko 4 GB.
Monitor zasobów pokazuje ze 4097 MB zostało zarezerwowane sprzętowo. Wydaje mi się ta "rezerwacja sprzętowa" trochę dużo sobie rezerwuje. Liczę, że pomożecie mi z tym problemem.
Jbc mam W7 Ultimate SP1 64 Bit.

Pozdrawiam.

RE: Dostępna połowa pamięci RAM - thermalfake - 20.08.2012 20:34

Jaki sprzęt, jeśli coś starszego to w biosie powinna być opcja Memory Remap.
Najnowsza aktualizacja bios dla płyty oraz popróbuj zmienić sloty tej pamięci.
O opcji w msconfig'u nie wspominam:

[Obrazek: memfs.jpg]

RE: Dostępna połowa pamięci RAM - Arnoldpotato - 21.08.2012 19:14

Właśnie słyszałem o tej opcji w BIOS i jej szukałem i już wiem dlaczego nie znalazłem. Komputer ma może ok. 1 mc, jeśli będzie trzeba podam parametry.
W msconfig mam odznaczona ta opcje bo gdy ustalę 8196 pamięci to po kliknięciu ok -> zastosuj + reset PC w okienku "System" jest napisane "Zainstalowana pamięć:8 (dostępna:3,5 GB)" a było wcześniej dostępna: 4, wiec raczej nie tego szukam.
Spróbuje pozamieniać te sloty tak jak radziłeś, bo na razie starczyło mi czasu na odkręcenie obudowy i zobaczenie, że mam tylko 2 sloty na RAM..
Jeśli chodzi o aktualizacje BIOS'u to czytałem, że jest jakaś szansa na uszkodzenie płyty głównej i czy może ona wystąpić nawet jeśli będę postępował krok po kroku jakiegoś poradnika?
Tak wgl, to jestem zielony w te klocki, więc jeśli będzie coś trudniejszego do wykonania to bym prosił o jakiś mini poradnik Cwaniak

RE: Dostępna połowa pamięci RAM - thermalfake - 21.08.2012 21:11

W nowszych sprzętach funkcja Memory Map jest już zaimplementowana na stałe.
Podaj konfigurację (może być zwykłe msinfo64.exe).

RE: Dostępna połowa pamięci RAM - Arnoldpotato - 22.08.2012 13:45

Proszę, zrzut z msinfo.[attachment=4642]

RE: Dostępna połowa pamięci RAM - thermalfake - 22.08.2012 14:57

Na stronie producenta masz już bios o rok młodszy z sierpnia. Tylko sprawdź czy się dokładnie ten model płyty głównej zgadza.
http://www.msi.com/product/mb/760GM-P23--FX-.html#/?div=BIOS

RE: Dostępna połowa pamięci RAM - Arnoldpotato - 22.08.2012 18:13

Mógłbyś mi powiedzieć jak zmienić tego BIOS'a, bo jedyny sposób jaki znam to przez program Live Update, ale on jest do aktualizowania na nowsze wersje,a nie starsze.

RE: Dostępna połowa pamięci RAM - thermalfake - 22.08.2012 20:14

Jak stworzyć bootowalny pendrive:
http://ocforum.pl/100-baza-wiedzy-overclockera/flash-biosu-z-bootowalnego-pendrive-24894/
Potem rozpakować ściągnięte archiwum z biosem. Plik programu flashującego AFUD4310.EXE i binaria biosu A7641AMS.HA0 wrzucić do głównego katalogu pena. Uruchomić ponownie sprzęt od razu wciskając klawisz F11, pojawi się boot menu z którego trzeba wybrać pendrive. Uruchomi się dos, przejść na dysk pendrive'a i wklepać krótkie polecenie AFUD4310 A7641AMS.HA0