![]() |
Niepokojąca aktywność svchost.exe - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Bezpieczeństwo Windows 7 (/bezpieczenstwo-windows-7-15-f) +---- Dział: Logi (/logi-54-f) +---- Wątek: Niepokojąca aktywność svchost.exe (/niepokojaca-aktywnosc-svchost-exe-25428-t) |
Niepokojąca aktywność svchost.exe - bobik - 01.08.2012 16:20 Witam. Ostatnio zauważyłem, że bardzo aktywny jest proces systemowy svchost.exe. Bardzo mnie to zaniepokoiło, ponieważ zużywa on prawie całą przepustowość łącza (status.jpg) i czasami przeglądarka ma problem się przebić (używam Opery, ale próbowałem na Firefox i IE). Nigdy nie miałem tego typu problemów, wiec profilaktycznie skorzystałem z programu Samsung Recovery Solution i przywróciłem system do najstarszej kopii, zrobionej zaraz po zakupie (październik 2011), ale problem się niestety nie rozwiązał. Podejrzewam, że mam jakiś syf w systemie (rootkit, albo coś), ale nic go nie wykrywa. Skanowałem system programami MBAM, Comodo oraz internetowym skanerem ESET. W końcu zrobiłem skan programem OTL i tu moja gorąca prośba o sprawdzenie loga, i ewentualne sugestie jak rozwiązać ten problem. RE: Niepokojąca aktywność svchost.exe - Illidan - 02.08.2012 04:03 Nie koniecznie musi by to wirus...W "OTL" w polu "Własne opcje skanowania/skrypt" wklej poniższą zawartość po czym 'Wykonaj skrypt': Kod: : OTL RE: Niepokojąca aktywność svchost.exe - bobik - 03.08.2012 06:02 (02.08.2012 04:03)Illidan napisał(a): Po restarcie pokaż raport usuwania.Zrób też gruntowny skan zainstalowanym "MBAM".posprzątaj też system darmowym :SlimCleaner" i zoptymalizuj zbędne usługi i programy korzystając z systemu rekomendacji programu.Zaktualizuj też sterowniki w systemie darmowym "SlimDrivers". Zrobiłem dokładnie tak jak pisałeś i wygląda, że wszystko jest ok. MBAM po gruntownym skanowaniu nic nie wykrył, natomiast SlimCleaner i SlimDrivers zrobiły swoje. Dla pewności proszę jeszcze o zerknięcie w raport usuwania. RE: Niepokojąca aktywność svchost.exe - Illidan - 03.08.2012 10:42 Raport z usuwania jest źle wykonany,tzn to co miało zostać usunięte zostało,ale nie prawidłowo wpisałeś komendy do wyczyszczenia plików tymczasowych,powtórz w "OTL" wpisując tylko: :Commands [emptytemp] [emptyflash] Pokaż ponownie raport czy tym razem zostało czyszczenie wykonane. RE: Niepokojąca aktywność svchost.exe - bobik - 03.08.2012 12:10 Powtórzyłem operacje w OTL. Wrzucam raport. RE: Niepokojąca aktywność svchost.exe - Illidan - 04.08.2012 14:30 Ok,z mojej strony to tyle jeśli jest już wszystko dobrze.W "OTL" naciśnij opcje "Sprzątanie".usunie to program i jego kwarantannę. |