Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z zacinającą się grą GTA SA - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+---- Dział: Gry (/gry-29-f)
+---- Wątek: Problem z zacinającą się grą GTA SA (/problem-z-zacinajaca-sie-gra-gta-sa-25405-t)

Problem z zacinającą się grą GTA SA - Cayman476 - 31.07.2012 19:13

Zacia mi się GTA San Andreas, nawet na średnich detalach i w rozdzielczości 800x640.

Model laptopa :
Acer Aspire 5742G
Parametry :
Nvidia Geforce Gt540M
Intel i5 480m
4GB RAM

Mam przestawione aby używana była karta nvidii.

Odp: GTA SA zacina sie - Maxim128 - 31.07.2012 19:23

1.Pobierz najnowsze sterowniki do karty graficznej ze strony nvidi
2. Sprawdź temperaturę karty(jak to zrobić==> wujek Google)
3. Skan systemu antywirusem

Po wykonaniu tych kroków napisz na forum

Wytapane za pomocą palców i innych przedmiotówZacieszacz

RE: GTA SA zacina sie - Cayman476 - 01.08.2012 12:12

Nie wykrylo mi zadnych wirusow
Po godzinie grania w GTA (Teraz otwarta tylko przegladarka) 57 stopni
Sterowniki rowniez sa najnowsze..

RE: Odp: GTA SA zacina sie - thermalfake - 01.08.2012 13:05

(31.07.2012 19:23)Maxim128 napisał(a):  1.Pobierz najnowsze sterowniki do karty graficznej ze strony nvidi

Jest to bardzo ryzykowne i niepolecane posunięcie. Nie wiadomo jak zacznie się zachowywać system po zainstalowaniu referencyjnego sterownika. Producenci przerabiają sterowniki referencyjne pod swój konkretny sprzęt. To, że używa się konkretnego chipu nvidia/ati nie znaczy, że będzie współpracować na domyślnym sofcie z płytą główną i innymi elementami fabrycznego systemu. Ponadto nie jest koniecznie aby producenci lapków wypuszczali w tym samym tempie kolejne aktualizacje bo to bez sensu. Wprowadza się tylko takie które wprowadzają obsługę nowego chipa, wprowadzają poważniejsze zmiany w oprogramowaniu a nie łatki optymalizacyjne typu wyciśnięcie kilku fps w najnowszych grach.

A grę trzeba spatchować (drżyjcie pirackie wersje) i zoptymalizować dla Win 7 wg poradników w sieci. Ja nie pomogę bo nie jestem zagorzałym giercomanem i to nie moja broszka. Raz ją przeszedłem i to mi wystarczy,

RE: GTA SA zacina sie - Cayman476 - 02.08.2012 18:19

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

RE: Problem z zacinającą się grą GTA SA - Cayman476 - 03.08.2012 14:49

Jednak nie tylko GTA sie zacina, inne gry takze...

RE: Problem z zacinającą się grą GTA SA - thermalfake - 05.08.2012 16:26

W miarę prosty test. Ściągnij HWMonitor. Masz tam podawane różne parametry dla poszczególnych komponentów. Dla Twojej grafiki obok powinno pojawić się zużycie energii w watach. Przy odpalonym programie i odpalonej grze (przełączasz alt tabem między oknami) musi wzrosnąć (wartość maksymalna). Inaczej jeśli będzie na tym samym poziomie to oznacza, że układu nie przełącza lub sama gra nie rozpoznaje urządzenia i wykorzystuje zintegrowany intel hd 3000.