![]() |
Rozwiązany Windows 7 na dwóch komputerach - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 na dwóch komputerach (/windows-7-na-dwoch-komputerach-25087-t) |
Windows 7 na dwóch komputerach - Zapomniana - 19.07.2012 09:31 Witam! Mam problem, który ciąży mi na sumieniu od dłuższego czasu. Otóż po zakupie laptopa z oryginalnym Windowsem 7 zostawiłam nośnik z oprogramowaniem w biurze. Teraz zorientowałam się, że go tam nie ma! Ktoś się "pożyczył". Wobec tego moje pytanie jest następujące: jeżeli ów ktoś zainstaluje tego samego Windowsa na innym komputerze to oprogramowanie na moim się zablokuje? Dodam, że mam zweryfikowanego Windowsa, jest zgłoszona jego legalność czy coś w tym stylu. RE: Windows 7 na dwóch komputerach - thermalfake - 19.07.2012 10:36 Ten system w rękach amatora jest bezużyteczny. Zostawiłaś nośnik z fabrycznym systemem (OEM SLP) tzw recovery a taki jest automatycznie zaktywowany o ile są spełnione następujące 3 warunki: - w romi'e biosu a dokładniej w acpi jest umieszczona specjalnie przygotowana tablica slic przez producenta jako zabezpieczenie - klucz SLIC - plik z certyfikatem SLP (musi się zgadzać z biosem) Nie sądzę aby komuś bez wiedzy udało się aktywować ten system na innym komputerze. Ktoś nie miał także świadomości, że przenoszenie takiego rodzaju systemu jest to niezgodne z warunkami licencji. ![]() RE: Windows 7 na dwóch komputerach - Zapomniana - 19.07.2012 11:25 Czyli po prostu nie uda się mu zainstalować tego na innym komputerze? :> Bardzo się cieszę. Czytałam też, że przy instalacji oprogramowania następuje automatyczna weryfikacja legalności, a skoro mam ją już potwierdzoną na swoim komputerze to na innym się to nie uda. Nie byłam jednak pewna czy dobrze to rozumiem i potrzebowałam potwierdzenia, że nic złego nie stanie się z moim systemem ![]() Nie chciałabym wydawać kolejnych kilkuset złotych. Więc generalnie mogę być spokojna? ^^ I czekać aż ktoś odłoży bezużyteczne płytki na swoje miejsce, bo to w końcu jest jeden z warunków potwierdzenia, że na moim komputerze jest legalny windows. Na razie mam tylko naklejkę... RE: Windows 7 na dwóch komputerach - thermalfake - 19.07.2012 11:37 Legalność Twojego systemu jest już potwierdzona lokalnie i system nie będzie się łączyć z serwerami aktywacji. Natomiast jak pisałem amator cudzego mienia nie poużywa zbyt długo tego systemu gdyż w będzie go nękać proces aktywacji. RE: Windows 7 na dwóch komputerach - peciaq - 19.07.2012 11:40 On pewnie sobie myśli że gwizdnął nośnik oryginalny to będzie miał oryginalny system. W innym przypadku może by się to udało gdyby to była zwykła wersja pudełkowa ze sklepu, ale w tym przypadku twój system jest dopasowany do twojego sprzętu. Złodziej oczywiście, zainstaluje go, ale nie będzie mógł go aktywować i w końcu system odmówi posłuszeństwa. No chyba że pójdzie dalej w piractwo i będzie próbował sprytnie omijać proces aktywacji czy też aktywować jakimiś lewymi programami. RE: Windows 7 na dwóch komputerach - Zapomniana - 19.07.2012 11:42 Dzięki wielkie! ![]() Przepraszam, że się tak dopytywałam, ale jak to kobieta... wszystko musi wiedzieć dokładnie. ![]() W zasadzie nie wiem czy temat założyłam w dobrym dziale, ale teraz można go już chyba zamknąć czy coś, bo wiem wszystko co chciałam wiedzieć. Po raz kolejny w życiu żałuję, że nie związałam swojego życia z informatyką. Interesuje mnie to i dodatkowo nie musiałabym pytać na forum o tak oczywiste sprawy ![]() Pozdrawiam serdecznie! ![]() RE: Windows 7 na dwóch komputerach - peciaq - 19.07.2012 12:11 Wszystko przed Tobą ![]() ![]() Czyli wątek mogę uznać za rozwiązany tak? RE: Windows 7 na dwóch komputerach - Zapomniana - 19.07.2012 12:28 Tak, chyba że ktoś sobie przypomniał i ma zamiar mi oznajmić, że mój laptop wybuchnie w przeciągu 24 godzin, po tym jak ktoś użyje mojego Windowsa... ![]() RE: Windows 7 na dwóch komputerach - peciaq - 19.07.2012 14:23 Raczej nie. ![]() Wątek rozwiązany. |