3 partycje, 2 systemy - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: 3 partycje, 2 systemy (/3-partycje-2-systemy-25045-t) |
3 partycje, 2 systemy - andzia - 17.07.2012 17:26 Witam Pisze ten post bo niestety mam problem z podziałem dysku na partycje. Konkretnie mam teraz następujace partycje na dysku 500GB: 1.basic mbr 100mb 2.recovery (mam lapsa dell vostro) 15gb 3.os na nim mam Win 7 home premium usa 65gb 4.os2 na nim mam Win 7 ultimate pl 70gb 5. i tu właśnie problem mam. Z reszty około 300gb chcę utworzyć partycje dla danych praca, filmy etc. Niestety podczas tworzenia partycji win7 informuje mnie, że dokona konwersji na dyski dynamiczne i jedynym systemem uruchamialnym bedzie system bieżąco odpalony. Ja chce by były dwa uruchamialne systemy czyli 2 partycje i trzecia partycja z danymi. Czy tak się da ? pzdr Andzia RE: 3 partycje, 2 systemy - peciaq - 17.07.2012 17:47 Po co taki syf z tymi dwoma systemami? RE: 3 partycje, 2 systemy - thermalfake - 17.07.2012 19:32 Sam tytuł nic nie mówi o problemie ani nie jest to prawdą, że masz 3 partycje. Już w tym momencie są 4 partycje (zastrzeżona+recovery+win hp+win ultimate). Podejrzewam, że wszystkie są typu podstawowego. To możemy zweryfikować pokazując zrzut z Zarządzania dyskami. Jako, że na dyskach z układem mbr maksymalnie można mieć 4 partycje podstawowe trzeba przejść do rozwiązania drugiego - 3 partycje podstawowe plus partycja rozszerzona a na niej dowolna ilość dysków logicznych. Więc co bym proponował - poszukać programów partycjonujących samobootujących z cd/usb typu Partition Wizard (absolutny zakaz Partition Magic'a). Niestety dane z partycji win ultimate trzeba sobie gdzieś zachować bo będziemy musieli ją usunąć. Po jej usunięciu tworzymy na nowo o tej samej wielkości partycję typu Logical (podstawowa to primary) z systemem plików Ntfs. Na pozostałym nieprzydzielonym 300GB robimy to samo. System stawiasz od nowa. Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac na dysku koniecznie ma być zrobiona kopia fabrycznego systemu. |