Rozwiązany Partycja systemowa, a dysk SSD - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Partycja systemowa, a dysk SSD (/partycja-systemowa-a-dysk-ssd-24965-t) |
Partycja systemowa, a dysk SSD - Pysiak - 14.07.2012 11:38 Witam Wszystkich bardzo serdecznie mam pewien problem z partycjami. Mianowicie mam w komputerze dysk HDD i SSD wcześniej system zainstalowany był na partycji C dysku HDD, teraz jest również na partycji C, ale dysku SSD problem polega na tym, że komputer nadal uważa Partycję C z dysku HDD za systemową, wygląda to tak Ta zaznaczona partycja na HDD nie jest wyświetlana w oknie "mój komputer" Moje pytanie brzmi co powinnam zrobić aby ta partycja na SSD była uważana za systemową, a tamta na HDD nie? Proszę o pomoc i z góry dziękuję EDIT: Ta partycja jest już wyświetlana w oknie mój komputer więc teraz pozostał problem aby ustawić ją jako podstawową, a tamtą z dysku SSD jako systemową. L - partycja Zdrowy ( Podstawowa ) C - Systemowa Proszę, pomóżcie RE: Partycja systemowa, a dysk SSD - thermalfake - 14.07.2012 13:19 Wklepać do wiersza poleceń Start -> cmd Diskpart list disk select disk numer dysku list partition select partition numer partycji inactive exit Po rozmiarze dysku HDD i rozmiarze partycji L 330GB nie powinno być problemu przy operacji select. Oczywiście w biosie w ustawieniu kolejności dysków (nie bootowania) dysk ssd ma być pierwszy. RE: Partycja systemowa, a dysk SSD - Pysiak - 14.07.2012 15:17 Dziękuję thermalfake w CMD wykonałam już to co napisałeś. Co do biosu to weszłam w Standard CMOS Features i tam jest tak: ale niestety nie mogę tutaj w żadnej sposób zmienić kolejności jeśli zaś chodzi o zarządzanie dyskami to wygląda to teraz tak: RE: Partycja systemowa, a dysk SSD - thermalfake - 14.07.2012 16:17 Nie w tym miejscu. Advanced BIOS Features -> Hard Disk Boot Priority Cytat:jeśli zaś chodzi o zarządzanie dyskami to wygląda to teraz tak: I tak może zostać. Jak Cię gryzie nadal opis "system" to usuń partycję i załóż ją na nowo. RE: Partycja systemowa, a dysk SSD - Pysiak - 14.07.2012 17:17 Chciałam tak właśnie zrobić, ale niestety nie daje rady gdyż opcja ta jest niedostępna i najbardziej mnie to denerwuje EDIT: Problem rozwiązany. Połączyłam wszystkie partycje z dysku HDD w jedną, sformatowałam, to samo zrobiłam z dyskiem SSD, zainstalowałam na nim system i wszystko już jest OK, teraz z poziomu Windowsa mogę podzielić dysk HDD ma partycje tak jak było wcześniej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc Partycja systemowa, a dysk SSD (rozwiązany) - LadyInBlue - 14.07.2012 20:50 Wątek rozwiązany. |