Rozwiązany Proszę o pomoc w doborze modemu 3G (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozwiązany Proszę o pomoc w doborze modemu 3G (rozwiązany) (/prosze-o-pomoc-w-doborze-modemu-3g-rozwiazany-24855-t) |
Proszę o pomoc w doborze modemu 3G (rozwiązany) - jaswon - 09.07.2012 15:21 Witam. Chcę kupić dobry modem do mobilnego internetu. Szukałem już na innych forach, i nie znalazłem dla siebie odpowiedzi. Wszędzie stawia się na nowinki techniczne - tak też wyglądają wszystkie porady, - ja raczej wolę, te oparte na własnych doświadczeniach. Potrzebuję modem, który będzie oprócz nowszych standardów, dawał stabilne i w miarę najmocniejsze działanie w sieci Edge. Duzo przebywam w miejscach gdzie tylko taka występuje. Testowałem już kilka modeli (może nie będę podawał jakich) i wszystkie startery naszych sieci. Najlepszy jest plus , więc chyba pod niego konfiguracja byłaby najlepsza. Dodam, jeszcze że posiadam Win7 64bit. Narazie tyle. Proszę o sugestie. Janek RE: Jaki kupić modem 3G - proszę o poradę. - LadyInBlue - 09.07.2012 19:39 Ja Ci mogę polecić dosyć już stary modem Huawei E220. Używałam go przez kilka lat i nigdy większych problemów z połączeniem nie miałam. Drugi modem jaki wykorzystywałam był Huawei E122 i jeżeli chodzi o niego to miałam mieszane uczucia [mój egzemplarz był uszkodzony], ale znajoma, która go miała była zadowolona. RE: Jaki kupić modem 3G - proszę o poradę. - jaswon - 11.07.2012 20:25 Dzięki za odpowiedź. Słyszałem dobre opinie o tym modelu. Może jeszcze ktoś coś poleci?. Mam też następne pytanie: jest sporo modeli z gniazdem anteny zewnętrznej. Czy taka antena coś da w Edge?. Pozdrawiam Janek. RE: Jaki kupić modem 3G - proszę o poradę. - LadyInBlue - 11.07.2012 21:24 Podejrzewam, że spowoduje to większą stabilność łącza. PS. W przypadku modelu HUAWEI E220 jest możliwość podłączenia anteny zewnętrznej, trzeba tylko zrobić małą dziurkę w obudowie. RE: Jaki kupić modem 3G - proszę o poradę. - jaswon - 14.07.2012 13:45 Witam ponownie. Widzę, że łączność jest bardzo specjalistycznym zagadnieniem. Testuję następny model modemu (może na coś wpadnę) Novatel Wireless - MobiLink3. Jest taki sobie , - a efekt taki sam - czyli najlepszy sygnał , na tym pustkowiu gdzie przebywam, jest z sieci plus. Natomiast zauważyłem że , po przyjeździe do miasta modem nie przełącza się na wyższe standardy, tylko dalej pracuje w Edge?. Modem działa na ustawieniach automatycznych, więc powinien reagować sam. Kiedy włożę kartę T-mobile, działa prawidłowo bo sam się uruchamia w HSDPA. Czy potrzeba coś dodatkowo skonfigurować pod kontem sieci Plus?. Pozdrawiam Janek. RE: Jaki kupić modem 3G - proszę o poradę. - kris68 - 18.07.2012 06:43 Jeżeli cos moge poradzic : Huawei E 3131 w Play - koszt 129 zl - 19 zl na start - nie ma sim locka - dziala na nim nawet Aero 2. Naprawde sie oplaca - Jak potrzeba jakies info to moje gg 2392387. Krzysztof RE: Proszę o pomoc w doborze modemu 3G - jaswon - 22.07.2012 17:11 Witam. Modem już kupiłem. Ostatnio testowałem Huawei E173. Mimo że starszy model , to spisuje się naprawdę świetnie. Dlatego wybór padł na niego. Ma bardzo stabilne łącze i możliwość podłączenia anteny zewnętrznej. posiada też gniazdo karty pamięci mini SD i dobrą cenę , bo 130 zł. Polecam. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Temat można zamknąć. Pozdrawiam Janek. Proszę o pomoc w doborze modemu 3G (rozwiązany) - LadyInBlue - 22.07.2012 19:47 Wątek rozwiązany. |