Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jak Polacy radzą sobie z kodami QR? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f)
+---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f)
+---- Wątek: Jak Polacy radzą sobie z kodami QR? (/jak-polacy-radza-sobie-z-kodami-qr-24750-t)

Jak Polacy radzą sobie z kodami QR? - Portator - 05.07.2012 07:05

Jest coraz lepiej, jednak wciąż nie wykorzystujemy możliwości, jakie dają kody QR. Zobacz, ilu Polaków zeskanowało przynajmniej jeden taki kod.
[Obrazek: qrcode-zaj.jpg]
Specjalnie zakodowane obrazki, które pozwalają na zapisywanie w nich informacji i późniejszy łatwy i szybki odczyt stają się coraz popularniejsze, także wśród polskich użytkowników smartfonów.

Najnowsze badanie MEC Analytics and Insight przynosi bardzo ciekawe wnioski. Okazuje się, że 86% Polaków korzystających ze smartfonów widziało kiedykolwiek kod QR. Nie wszyscy jednak są w stanie wskazać, co to za kod i do czego służy. Prawidłowo rozpoznać kody QR potrafi obecnie 65% respondentów.

Niestety, praktyczne wykorzystanie kodów nie przychodzi nam już z taką łatwością.

Tylko 15% badanych wskazało, że zeskanowało przynajmniej jeden kod QR swoim telefonem. Zresztą, nie ma co się dziwić, skoro tylko 20% użytkowników smartfona jest pewnych, że ich urządzenie może skanować informacje z kodów QR.
[Obrazek: qr-codes-comcsore.jpg]
Sondaż pokazał, że ze smartfonów korzystają w Polsce przede wszystkim osoby w wieku 20-29 lat, uczące się lub pracujące na stałych posadach, mające wykształcenie co najmniej średnie.

Okazuje się, że wciąż wielu użytkowników nie wykorzystuje potencjału tych kodów. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o kodach QR i możliwościach jakie dają, zachęcamy do lektury naszego poradnika :

Wszystka o kodach QR

źródło: wirtualnemedia.pl, fot.: Norebbo | Dreamstime

RE: Jak Polacy radzą sobie z kodami QR? - peciaq - 05.07.2012 10:34

Ja raz w życiu pobrałem rozkład jazdy na przystanku za pomocą tego..
Ogólnie mam dostęp do internetu zarówno w domu jak i poza nim, więc do niczego tak naprawdę nie jest mi to potrzebne.