Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
nowy dysk problem z instalacja - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: nowy dysk problem z instalacja (/nowy-dysk-problem-z-instalacja-24706-t)

nowy dysk problem z instalacja - marcintttt - 03.07.2012 12:11

Witam, kupiłem nowy dysk do laptopa sata, chce zainstalować win7 na nim, po rozpoczęciu procesu instalacji wszystko przebiega dobrze lecz gdy dochodzi do wyboru dysku nie mam nic w tym okienku, dysk jest widoczny w biosie, dodam jeszcze ze gdy podłączyłem dysk do kompa stacjonarnego wszystko chodzi jak należy, proszę o pomoc

RE: nowy dysk problem z instalacja - thermalfake - 03.07.2012 13:46

Najważniejsza rzecz jaki model laptopa.

RE: nowy dysk problem z instalacja - marcintttt - 03.07.2012 15:41

toshiba satelite l300 tysk też toshiby dysk widoczny w biosie zaś w instalatorze Win 7 juz nie na poprzednim dysku 7 smigała bez problemu

RE: nowy dysk problem z instalacja - thermalfake - 03.07.2012 16:15

Czasem wystarczy przygotować sobie dysk pod instalację systemu (wszystkie dane na nim zostaną utracone).
Odpal nośnik z systemem, wciskaj Shift +F10 aż wejdziesz do konsoli odzyskiwania.
Teraz komendy
diskpart
list disk
zobacz pod którym numerem widnieje twój dysk
select disk x
clean
exit

Uruchamiamy sprzęt ponownie.
Gdyby to nie pomogło spróbuj przełączyć w biosie (opcja Advanced) tryb SATA Controller Mode (lub coś w ten deseń) na IDE/Compatible. Raczej nie chce mi się wierzyć aby instalator Win 7 nie posiadał sterowników kontrolera sata (i przez to nie wykrywał dysku) do bądź co bądź nie tak starego modelu.