Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu (/brak-mozliwosci-wybrania-napedu-cd-dvd-po-sformatowaniu-24477-t) |
Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu - g826 - 22.06.2012 08:42 Witam, Zrobiłem format dysku poprzez wpisanie w wierszu polecenia 'format c:' chcąc oczyścić kompa. Teraz mam komunikat 'Brak BOOTMGR' więc przy kolejnym rozruchu wciskam F8 i pojawia sie niebieskie okno z możliwściami wyboru źródła rozruchu. Niestety tu pojawia się problem, mianowicie brak możliwści wybrania napędu CD/DVD. Jest tylko Floppy i HDD. Przed formatem dvd dzialalo bez problemu więc nie jest udszkodzone. W Biosie ustawiłem rozruch z cd/dvd jako pierwszy, ale chyba jak korzystam z F8 to nie ma to znaczenia. Co zrobić, żeby pojawiła się możliwość wybrania cd/dvd z niebieskiej listy przy rozruchu? RE: Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu - thermalfake - 22.06.2012 09:36 Co to jest za sprzęt ? Skoro w boot menu nie masz pozycji napędu (o ile tak naprawdę jest) to zobacz w biosie czy jest wykrywane to urządzenie. Niektóre starsze płyty główne standardowo np miały wyłączone porty sata po powrotnym załadowaniu domyślnych ustawień. RE: Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu - g826 - 22.06.2012 10:34 (22.06.2012 09:36)thermalfake napisał(a): Co to jest za sprzęt ? To jest komputer stacjonarny, plyta główna Asus. Komputer ma ok 4-5 lat. Wrzucam fotki z biosa i boot menu. W portach sata w biosie widze tylko dyk twardy. nie wiem jak to zmienić więc będę wdzięczny za dalsze instrukcje. [attachment=4387] [attachment=4388] [attachment=4389] RE: Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu - thermalfake - 22.06.2012 10:44 Model tego Asus'a ? Z trzeciego obrazka pokaż sata configuration. Na już sprawdź kabel sygnałowy i zasilający czy nie są poluzowane, czy są powpinane tam gdzie trzeba (np nie do kontrolera raid). RE: Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu - g826 - 22.06.2012 14:23 [attachment=4390] nie wiem co jest co po otwarciu kompa więc zostawie to żeby czegoś bardziej nie zamieszać.nie wiem tez jaki model asusa. przesyłam sata config może coś z tam da się wypatrzeć RE: Brak możliwości wybrania napędu cd/dvd po sformatowaniu - thermalfake - 22.06.2012 18:24 Poproś kogoś kumatego na miejscu skoro się boisz zaglądnąć do środka, żeby Ci sprawdził dlaczego napęd nie jest wykrywany. |