Rozwiązany Dysk primary podczas instalacji - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Dysk primary podczas instalacji (/dysk-primary-podczas-instalacji-24353-t) |
Dysk primary podczas instalacji - adamos54 - 16.06.2012 18:52 Witam,mam problem ponieważ podczas instalacji 7 mam dysk480gb i obok jest napisane primary przez to nie mogę go podzielić na partycje.Czemu się tak dzieje ? I po instalacji na jednej partycji windows wstaje z 2 minuty czmeu? Intel core i5 4 gb ram geforce gt320 m 1gb dysk 500gb sata RE: Dysk primary podczas instalacji - thermalfake - 16.06.2012 20:51 Dyski 500Gb po przeliczeniu są widziane jako powierzchnie o wielkości 465GB. To o czym piszesz wskazuje na to iż dysk zawiera już jedną partycje podstawową (primary). Nie możesz dysku podzielić bo najpierw trzeba ją usunąć i dopiero pozakładać. Najlepiej gdybyś podrzucił zrzut ekranowy. RE: Dysk primary podczas instalacji - adamos54 - 17.06.2012 08:19 (16.06.2012 20:51)thermalfake napisał(a): Dyski 500Gb po przeliczeniu są widziane jako powierzchnie o wielkości 465GB. To o czym piszesz wskazuje na to iż dysk zawiera już jedną partycje podstawową (primary). Nie możesz dysku podzielić bo najpierw trzeba ją usunąć i dopiero pozakładać. Najlepiej gdybyś podrzucił zrzut ekranowy. No i cały dysk jest partycją podstawową to jak to zmienić bo, nie mogę z tego powodu utworzyć drugiej partycji RE: Dysk primary podczas instalacji - thermalfake - 17.06.2012 11:40 Dwa sposoby jeśli nie mamy nic innego pod ręką: - w momencie pokazania partycji jak na obrazku klikamy w Opcje dysku i potem zaznaczając partycję na Usuń - bootujemy nośnik, w momencie pokazania się pierwszej niebieskiej planszy wciskamy kombinację klawiszy Shift i F10 co wywoła konsolę Win RE, wklepujemy polecenia uruchamiające narzędzie partycjonujące Cytat:diskpart (chwilę czekamy)po czym ponownie uruchamiamy komputer do instalacji z wyczyszczonym dyskiem i tam za pomocą interfejsu tworzymy nowe partycje. RE: Dysk primary podczas instalacji - adamos54 - 19.06.2012 13:56 Dzięki wielkie pomogło Dysk primary podczas instalacji (rozwiązany) - Nostromo - 19.06.2012 14:10 Wątek rozwiązany. |