Rozwiązany Problem z uszkodzonym napędem bądź kontrolerem ATA - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Problem z uszkodzonym napędem bądź kontrolerem ATA (/problem-z-uszkodzonym-napedem-badz-kontrolerem-ata-24309-t) |
Problem z uszkodzonym napędem bądź kontrolerem ATA - panmarchewa - 14.06.2012 19:53 Witam, mam problem z nagrywarką dvd w laptopie hp pavilion 6000, a dokładniej nie pokazuje go w systemie ani nie można wystartować z płyty z poziomu biosa. Moje pytanie brzmi czy zna ktoś sposób na sprawdzenie czy napęd jest problemem czy też kontroler ata? Napęd przy włączeniu komputera zapala się i go słychać, jeśli włożę płytę też chwile nią zakręci ale brak żadnych dalszych reakcji. Myślę nad kupnem nowego lecz jeśli problemem jest kontroler to kupie napęd na USB. Proszę o pomoc. Pozdrawiam RE: Problem z uszkodzonym napędem bądź kontrolerem ATA - bodziulla - 15.06.2012 10:51 Hej. Najpierw postaraj się poprawić posta jak zalecił Peciaq!. Dwa wyciągnij napęd i wyczyść Jeżeli nie pomożemy Pzdr RE: Problem z uszkodzonym napędem bądź kontrolerem ATA - thermalfake - 16.06.2012 12:36 W zasadzie tylko przez podłączenie jej do innego laptopa ze złączem ata możesz mieć pewność. Zdejmij na czas montażu przednią maskownicę tacki oraz uchwyt z tyłu. Innym problemem może być jakaś wada mostka północnego. Używany napęd niekoniecznie ten sam model to nie jest duży wydatek. RE: Problem z uszkodzonym napędem bądź kontrolerem ATA - panmarchewa - 17.06.2012 23:27 No wiec będę szukał jakiegoś napędu do testu albo swój gdzieś spróbuje sprawdzić. Dzięki pozdrawiam |