Temperatura CPU w laptopie - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Temperatura CPU w laptopie (/temperatura-cpu-w-laptopie-2379-t) |
Temperatura CPU w laptopie - matt_q24 - 12.11.2009 15:16 Witam. Nie wiem czy mój problem tu pasuje ale nie mam już pomysłów. Otóż, zainstalowałem win7 (od microsoftu) na laptopie Compaq 6820s i po pewnym czasie (jakieś 2 miesiące po instalacji) laptop bardzo się nagrzewa a wiatrak prawie cały czas chodzi na maksymalnych obrotach. Kiedy nic nie robię i obciążenie CPU wynosi od 5 do 15% temperatura wynosi 65-68C, jak włączę firefoxa w ciągu kilku sekund temperatura skacze na 75 a jak do tego dojdzie bit comet ewentualnie jakiś film to dochodzi do 85-90 stopni. Nie wiem co mam z tym zrobić, laptop od spodu (dolna lewa część) jest czasami taki gorący że można się oparzyć a hałas jest już lekko denerwujący. Jest to wina softu czy sprzętu? Jakieś rady? RE: Temperatura CPU w laptopie - michalw1987 - 12.11.2009 16:34 Na początek zrób gruntowny skan antywirusowy, bo może jakiś robak Ci obciążać sprzęt. RE: Temperatura CPU w laptopie - MaTuS - 12.11.2009 17:32 W wentylator czyścisz? Przez 2 miechy to się potrafi tyle kurzu nazbierać zauważalne jest to właśnie wtedy gdy wentylator częściej się włącza i ogólnie lapek cieplejszy Ja mam na to swój sposób: sprężarka i ogień wentylator przez 2 tygodnie milczy RE: Temperatura CPU w laptopie - slump - 12.11.2009 18:17 Upewnij się, że nic nie blokuje odpływów powietrza z tyłu lub od boków laptopa. A jeśli jest nowy to na gwarancję i niech określą co jest nie tak lub przeczyszczą jeśli trzeba. RE: Temperatura CPU w laptopie - matt_q24 - 12.11.2009 18:22 Gwarancja raczej odpada bo już go raz rozbierałem. Raczej nic nie obciąża procka bo użycie CPU rzadko przekracza 50%. W takim razie spróbuje go wyczyścić. Wie ktoś czy podkładka chłodząca coś daje w takich przypadkach? RE: Temperatura CPU w laptopie - slump - 12.11.2009 18:32 Na pewno daje ale ile to nie powiem. Po Googlaj o tym. RE: Temperatura CPU w laptopie - Filipxxx - 13.11.2009 08:12 Ja mam Pavilion-a dv5 i jak tylko zatkam odrobinę wlot zimnego powietrza komputer wręcz płonie. Ogólnie to strasznie się grzeje ale on już tak ma. Czyszczenie wiatraczka napewno troszke poprawi jego chłodzenie. Pozdrawiam. RE: Temperatura CPU w laptopie - Razr - 15.11.2009 21:16 Polecam lekturę -> Klik. Na pewno pomoże, lecz wymaga troszkę cierpliwości i umiejętności, aczkolwiek z manualem do laptopa powinniście dać radę. |