Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
LAN odłączenie się od zasobu sieciowego - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: LAN odłączenie się od zasobu sieciowego (/lan-odlaczenie-sie-od-zasobu-sieciowego-23758-t)

LAN odłączenie się od zasobu sieciowego - sonny - 17.05.2012 23:18

Witam
opiszę krótko z czym mam problem:
w sieci LAN są dwa komputery, załóżmy A i B, z systemem Windows 7 Professional. Na komp. A udostępniony jest folder o nazwie "Zdjęcia" o prawach dostępu tylko dla jednego użytkownika- na hasło.Siedząc na komp. B klikam na Pulpicie ikonę Sieć dalej klikam na komputer A i muszę podać hasło i login no i mam dostęp do zdalnego folderu.
Wszystko jest ok tak jak być powinno, tylko z tym, że jak już zamknę okno to następnym razem (jeśli nie będę się wylogowywał)jak będę chciał dostać się jeszcze raz do tego folderu to już nie będę musiał podawać hasła i loginu tylko od razu dostanę dostąp do zasobu.
Czy jest możliwość aby po zamknięciu okna przy ponownej próbie otwarcia udostępnionego zasobu system ponownie prosił o login i hasło bez konieczności ponownego uruchamiania systemu i logowania? Chodzi mi o to czy może jest jakaś np. komenda, skrót klawiaturowy itp.?
Dzięki z góry za pomoc

RE: LAN odłączenie się od zasobu sieciowego - thermalfake - 18.05.2012 13:03

Spróbuj zmapować zasób z użyciem polecenia net use z przełącznikiem PERSISTENT:NO
Nie zaszkodzi też wejść do zasad zabezpieczeń lokalnych (przystawka secpol.msc)
Odszukać Zasady lokalne -> Opcje zabezpieczeń -> Dostęp sieciowy: nie zezwalaj na przechowywanie haseł .....