Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Brakujące biblioteki dll - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Brakujące biblioteki dll (/brakujace-biblioteki-dll-23668-t)

Brakujące biblioteki dll - ponuryponurak - 14.05.2012 18:07

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Niestety spotkało mnie nieszczęście. Otóż jakiś czas temu użyłem uninstallera do deinstalacji worda microsoftu i od tej pory przy każdym uruchomieniu laptopa dostaję na pulpit informacje, że dany program nie może się uruchomić, ponieważ na komputerze nie znaleziono plików z bibilotekami takich jak: image.dll, imagehlp.dll, urimon.dll, wininet.dll, urlmon.dll. Niestety nie mogę uruchomić większości programów, a nawet wejść na neta, bo chrome ani explorer nie działają. Nie mogę nawet odinstalować tych programów, bo w ogóle nie odpowiadają. System nie rozpoznaje mi też dysków zewnętrznych. Zrobiłem już przywracanie systemu ale nic to nie dało, próbowałem zakończyć procesy w managerze zadań, ale też bez skutku. Niestety nie mam płytki z obrazem systemu i nie wiem, czy to nie będzie oznaczało konieczności zakupu Windows 7. Naprawdę nie wiem, co jeszcze można zrobić, żeby uniknąć reinstalacji systemu. Please help !

Mój system to widnows 7 64bit
laptop HP Pavilion dv6 - 6b66ew

RE: Brakujące biblioteki dll - thermalfake - 14.05.2012 22:20

Polecenie w wierszu poleceń z uprawnieniami administratora
sfc /scannow

Gdyby nie pomogło archiwizujemy dane na osobnej partycji/zewnętrznym dysku i przywracamy system z ukrytej partycji (o ile nie została usunięta/nie były zmieniane partycje). W HP'kach przy starcie wciskamy klawisz F11.
Po tym zabiegu od razu warto wypalić nośniki przywracania
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01926031&cc=pl&dlc=pl&lc=pl&product=5202430&tmp_track_link=ot_search#WhenCreate

W przypadku braku partycji odzyskiwania lub innych błędach w trakcie przywracania posiłkuj się płytą z systemem tej samej edycji w wersji oem/box (sklepowa). Podczas instalacji wklepujesz numer seryjny z naklejki pod laptopem.

RE: Brakujące biblioteki dll - ponuryponurak - 16.05.2012 17:33

scannow nie pomógł. Rozumiem, że chodzi o wiersz poleceń w Starcie.

Problem z partycjami jest taki, że mam je tylko dwie. Moim zdaniem jest to głupie, ale trudno, takiego laptopa kupiłem i trzeba z tym żyć. Z archiwizacją danych będzie zatem kłopot, bo dodatko system nie rozpoznaje mi dysków zewnętrznych. Jeśli chodzi o partycje ukryte to chyba ich nie mam. Mam tylko dysk c z danymi i dysk d z załadowanym systemem.

To czyli mogę od kogoś pożyczyć Windowsa i w razie czego przeinstalować system? Bo myślałem, że będę musiał kupić nowy system.

RE: Brakujące biblioteki dll - thermalfake - 16.05.2012 18:36

Na archiwizację jest sposób. Wystarczy posiadać dowolną dystrybucję systemu live cd np hirens boot cd i za jego pomocą (mini XP) poprzerzucać dane na pena czy zewnętrzny dysk twardy.
Potem zostaje przywrócenie fabrycznego recovery o ile jest. Szkoda sobie niszczyć tą możliwość, jak przywrócisz system, zrób płytki i będzie spokój.

RE: Brakujące biblioteki dll - ponuryponurak - 16.05.2012 19:15

Z tymi danymi to w sumie nie jest taki kłopot, bo laptop jest nowy i nie zdązyłem jeszcze za dużo w niego władować, więc mogę od biedy się z nimi pożegać. Bardziej mnie martwią sterowniki po reinstalacji. Nie mam pojęcia jakie ściągnąć, czy wszystkie zainstalować i w ogóle do jakiego folderu. Nie mam pojęcia jak się przywraca fabryczny recovery.

RE: Brakujące biblioteki dll - thermalfake - 16.05.2012 21:00

Bardzo prosto w obrazkowy sposób, we wcześniejszym linku też to jest opisane wystarczy tylko przejrzeć całą stronę co ona zawiera.
http://www.youtube.com/watch?v=MJ5o6f_z2L0

RE: Brakujące biblioteki dll - ponuryponurak - 18.05.2012 21:06

Udało się ! Uśmiechnięty. System recovery okazał się być strzałem w dziesiątkę. Teraz czeka mnie tylko ponowne wgrywanie programów. Dzięki wielkie za okazaną pomoc !

Brakujące biblioteki dll (rozwiązany) - DamiaX - 18.05.2012 21:11

Wątek rozwiązany.