![]() |
BSOD I błąd procesora w nowym HP dv7 6b30 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: BSOD I błąd procesora w nowym HP dv7 6b30 (/bsod-i-blad-procesora-w-nowym-hp-dv7-6b30-23267-t) |
BSOD I błąd procesora w nowym HP dv7 6b30 - piorecki - 23.04.2012 10:46 W tygodniowym laptopie wystąpił dziwny błąd procesora i5 2430. Program CPU-Z pokazuje tylko 1 rdzeń. Wcześniej nastąpił blue screen. Może jakieś sugestie odnośnie awarii procesora ? Laptop oczywiście poszedł do serwisu. RE: Procesor Intel i5 2430 - peciaq - 23.04.2012 10:52 Liczbę procesorów musisz ustawić w msconfig, zakładka Rozruch -> Opcje zaawansowane. Podobnie jak max. pamięć. Jaki błąd procesora? Jaki bluescreen? Zbyt ogólnikowo piszesz, podrzuć pliki z Minidump albo chociaż kod błędu na BSOD. RE: Procesor Intel i5 2430 - piorecki - 23.04.2012 11:06 Niestety żadnych zrzutów ekranowych nie zrobię bo laptop jest w serwisie. Podczas normalnej pracy powstał dysk Q o pojemności 2 gb i nieznanych plikach. Przypadkowe kliknięcie na dysk powodowało blue screen. Uruchomiłem w trybie awaryjnym i skorzystałem z punktu przywracania. Kolejny normalny rozruch kończył się blue screenem. Lapek tygodniowy, więc pojechałem do Sferisa, gdzie go kupiłem. Tam uruchomiony w trybie awaryjnym potem normalnie i niby OK. Niestety indeks wydajności spadł z 5.9 do 5.3. Idąc dalej wyszło to co napisałem wcześniej.Nie ma to nic wspólnego z uruchomieniem z wielu rdzeni. System widzi tylko 1 rdzeń procesora. W Sferisie też byli zdziwieni taką sytuacją. Stąd moje pytanie czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? A może znowu są jakieś wadliwe procesory Intela-produkcja 4 kw. 2011.Laptop HP dv7 6b30 Win 7 hp 64bit.W biosie bez błędów. |