Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
"a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ (/a-disk-read-error-occurred-press-ctrl-alt-del-to-restart-23065-t)

"a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Zapinacz Pasów - 14.04.2012 17:03

Witam.
Na wstępie chcialbym powiedzieć, że pisze tutaj pierwszego posta, więc nie wiem, czy umiesciłem go w dobrym dziale.
Za ewentualną pomyłke pragne na wstepie przeprosić.

Mój problem dotyczy instalacji- a dokładniej komunikatu "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart"
Pojawia się on po zainstalowaniu plików Windows, i po ponownym rozruchu- w celu dokonczenia instalacji.

Nie wiem co oznacza dany komunikat, nie wiem rownież jakie poczynic kroki by zainstalowac Windowsa.
Na tym dysku - instalowałem juz go dwukrotnie (dawniej) - bez zadnych problemow.

mam 3 partycje jedna 100 gb, druga (chyba) 80 i trzecia to reszta- na swoje pliki.

probowalem rowniez zainstalowac windows XP- z takim samym skutkiem

Bardzo prosze o jakas rade- jakies wskazowki co zrobic, by dokonczyc instalacje. Jednoczesnie nie kasujac partycji z wyzej wspomnianymi "swoimi plikami"

RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - rafal723 - 14.04.2012 17:10

Powyższy komunikat znaczy " Błąd odczytu dysku. Wciśnij Ctrl+Alt+Del, żeby zrestartować komputer". Działaj wg instrukcji i zobacz, czy to rozwiąże problem.

RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Zapinacz Pasów - 14.04.2012 17:13

Robię tak... Komputer się restartuje
(płyta jest cały czas w napędzie).
Wyświetla się żeby nacisnąć klawisz w celu rozruchu dysku - nie naciskam bo wrócę do początku.
Wywala mi znowu to samo...
To jest jakiś problem z dyskiem.

RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - rafal723 - 14.04.2012 17:19

Najwyraźniej ... Ale uzupełnij bo nie wszystko rozumiem. Ty formatujesz ten komputer, czy instalujesz kolejny system ?

RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Zapinacz Pasów - 14.04.2012 17:28

dysk jest sformatowany czysty, ma byc na jednej system, druga pusta i trzecia z wyzej wspomnianymi (moimi plikami)
partycja pod windows jest czysta formatowana...
Nie ma zadnego systemu obok

RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - thermalfake - 14.04.2012 21:27

Na początek wykonać diagnostykę dysku twardego - test powierzchni i parametry smart. Może się okazać iż jest "kopnięty" stąd ciągły błąd odczytu z dysku twardego (leżące pliki systemowe na uszkodzonych sektorach itp)
Narzędzi do tego typu działań jest co nieco nawet gdy nie można uruchomić systemu operacyjnego. Z pomocą przychodzą tzw systemy ratunkowe livecd z pakietami różnych programów diagnostycznych. Jednym z nich jest -> http://www.hirensbootcd.org do wypalenia obraz iso na cd. Zabootować z niego, uruchomić mini XP i z menu narzędzi dyskowych wybrać program Victoria lub HD Tune.
Wyniki w postaci zrzutów przedstaw na forum.