"a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Forum (/forum-1-f) +--- Dział: Kosz (/kosz-3-f) +--- Wątek: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ (/a-disk-read-error-occurred-press-ctrl-alt-del-to-restart-23065-t) |
"a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Zapinacz Pasów - 14.04.2012 17:03 Witam. Na wstępie chcialbym powiedzieć, że pisze tutaj pierwszego posta, więc nie wiem, czy umiesciłem go w dobrym dziale. Za ewentualną pomyłke pragne na wstepie przeprosić. Mój problem dotyczy instalacji- a dokładniej komunikatu "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" Pojawia się on po zainstalowaniu plików Windows, i po ponownym rozruchu- w celu dokonczenia instalacji. Nie wiem co oznacza dany komunikat, nie wiem rownież jakie poczynic kroki by zainstalowac Windowsa. Na tym dysku - instalowałem juz go dwukrotnie (dawniej) - bez zadnych problemow. mam 3 partycje jedna 100 gb, druga (chyba) 80 i trzecia to reszta- na swoje pliki. probowalem rowniez zainstalowac windows XP- z takim samym skutkiem Bardzo prosze o jakas rade- jakies wskazowki co zrobic, by dokonczyc instalacje. Jednoczesnie nie kasujac partycji z wyzej wspomnianymi "swoimi plikami" RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - rafal723 - 14.04.2012 17:10 Powyższy komunikat znaczy " Błąd odczytu dysku. Wciśnij Ctrl+Alt+Del, żeby zrestartować komputer". Działaj wg instrukcji i zobacz, czy to rozwiąże problem. RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Zapinacz Pasów - 14.04.2012 17:13 Robię tak... Komputer się restartuje (płyta jest cały czas w napędzie). Wyświetla się żeby nacisnąć klawisz w celu rozruchu dysku - nie naciskam bo wrócę do początku. Wywala mi znowu to samo... To jest jakiś problem z dyskiem. RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - rafal723 - 14.04.2012 17:19 Najwyraźniej ... Ale uzupełnij bo nie wszystko rozumiem. Ty formatujesz ten komputer, czy instalujesz kolejny system ? RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - Zapinacz Pasów - 14.04.2012 17:28 dysk jest sformatowany czysty, ma byc na jednej system, druga pusta i trzecia z wyzej wspomnianymi (moimi plikami) partycja pod windows jest czysta formatowana... Nie ma zadnego systemu obok RE: "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart" :/ - thermalfake - 14.04.2012 21:27 Na początek wykonać diagnostykę dysku twardego - test powierzchni i parametry smart. Może się okazać iż jest "kopnięty" stąd ciągły błąd odczytu z dysku twardego (leżące pliki systemowe na uszkodzonych sektorach itp) Narzędzi do tego typu działań jest co nieco nawet gdy nie można uruchomić systemu operacyjnego. Z pomocą przychodzą tzw systemy ratunkowe livecd z pakietami różnych programów diagnostycznych. Jednym z nich jest -> http://www.hirensbootcd.org do wypalenia obraz iso na cd. Zabootować z niego, uruchomić mini XP i z menu narzędzi dyskowych wybrać program Victoria lub HD Tune. Wyniki w postaci zrzutów przedstaw na forum. |