Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Wieszanie się dysku i częsty brak odpowiedzi - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Wieszanie się dysku i częsty brak odpowiedzi (/wieszanie-sie-dysku-i-czesty-brak-odpowiedzi-22971-t)

Wieszanie się dysku i częsty brak odpowiedzi - Bajjmm - 10.04.2012 18:21

Witam zainteresowanych tematem i chętnych mi pomóc.
Od pewnego czasu mam problem z dyskiem w mim laptopie. Dysk Hitachi 160GB, system Windows 7 Ultimate. Problem polega na tym, że podczas uruchamiania przeglądarki Chrome czy Firefox lub też innych programów dysk przestaje pracować. Dioda dysku świeci się wtedy ciągłym światłem by po 15-30 sekundach usłyszeć charakterystyczne obracanie się (lekkie chrobotanie) talerza dysku. Dodam, że dysk był już zerowany i remapowany i nic nie pomogło. Kaspersky 2012 nie wykrył żadnych wirusów ani robaków. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Czy dysk zaczyna szwankować, czy wina leży po stronie płyty, zasilacza lub diabli wiedzą czego jeszcze? Nie jestem informatykiem więc szukam pomocy w necie. Czy ktoś miał podobne problemy i się z tym uporał? Liczę na pomoc.

RE: Wieszanie się dysku i częsty brak odpowiedzi - thermalfake - 10.04.2012 20:44

Samemu nic nie pogrzebiesz w elektronice laptopa. Jedynie dysk do wyjęcia i podmiany na inny. Nie podoba mi się wykres na odczyt z dysku, jest dosyć gęsto postrzępiony a powinien łagodnie przebiegać. Jakiś powód na który skłoniło Cię remapowanie musiał być. "Słaby zasilacz" nie wchodzi w rachubę. Niestabilny układ zasilania spowodowałby włączanie/wyłączanie dysku. W grę może wchodzić błąd kontrolera/chipsetu na płycie głównej.

RE: Wieszanie się dysku i częsty brak odpowiedzi - Bajjmm - 11.04.2012 09:58

Czy jakiś pomysł na sprawdzenie błędów na płycie głównej?

RE: Wieszanie się dysku i częsty brak odpowiedzi - House - 12.04.2012 15:36

Jedyny do oddanie sprzętu do serwisu, gdzie posiadają sprzęt diagnostyczny.

RE: Wieszanie się dysku i częsty brak odpowiedzi - Bajjmm - 13.04.2012 21:25

Witam.
Byłem dzisiaj w serwisie. Po wstępnej diagnozie dysk wydaje się w porządku. Podejrzenie padło na mostek (południowy lub północny??). Po niedzieli zaniosę go na dokładne sprawdzenie. Dam znać co tam znaleźli.