Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z DVD przy instalacji Windows 7 (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z DVD przy instalacji Windows 7 (rozwiązany) (/problem-z-dvd-przy-instalacji-windows-7-rozwiazany-2294-t)

Problem z DVD przy instalacji Windows 7 (rozwiązany) - Mattijjah - 09.11.2009 17:58

Witam serdecznie!

Mam Win 7 64 bit Proffesional z MSDN AA. Podczas próby instalacji, w czasie skanowania napędów zostaje wyrzucony komunikat, że nie znalazł sterowników do DVD LG GH22LS50 i żąda podania ścieżki dostępu do prawidłowych sterowników. Nie mogę przejść dalej, dopóki nie podam ścieżki do sterowników. Dziwi mnie to, ponieważ wcześniej skanowałem komputer za pomocą programu Windows 7 Upgrade Advisor (ze strony M$) i do DVD nie było jakichkolwiek zastrzeżeń... Czy mógłby mi ktoś doradzić co w takiej sytuacji zrobić?

Czy mam próbować szukać sterowników (np. Gneric optical drive od M$) czy spróbować zainstalować system z innego napędu, a tego użyć już po instalacji? Czy źródłem problemów może być to, że jest to wersja 64bit a nie 32?
Wyczytałem, że powodem może być firmware napędu. Zaktualizowałem go, ale problem przy instalacji wciąż pozostaje...
Czy może problem polega na tym, że jest zły obraz systemu i powinienem go pobrać ponownie z MSDN AA?

Obecnie pracuję na XP pro 32 bit wersja 30 dniowa (do końca trialu zostało 11 dni) i z dvd nie ma najmniejszych problemów.

RE: Problem z DVD przy instalacji Windows 7 - slump - 09.11.2009 20:47

Zobacz czy ten wątek nie pomoże: [urln]http://windows7forum.pl/brak-wymaganego-sterownika-urzadzenia-stacji-dyskow-cd-dvd-t-2100.html[/urln]

RE: Problem z DVD przy instalacji Windows 7 - Mattijjah - 09.11.2009 21:50

(09.11.2009 20:47)slump napisał(a):  Zobacz czy ten wątek nie pomoże: http://windows7forum.pl/brak-wymaganego-sterownika-urzadzenia-stacji-dyskow-cd-dvd-t-2100.html

Przepaliłem płytkę z OSem jeszcze raz. tym razem z prędkością 8x... i znowu to samo...
[URLN=http://img97.imageshack.us/i/dscf2042.jpg/][Obrazek: dscf2042.th.jpg][/URLN]
Więc wg. tego artykułu pozostaje BIOS lub AHCPI...
Z drugiej strony mój komputer ma niecały miesiąc... więc to możliwe, żeby były jakieś problemy z kompatybilnością?
Płyta główna to Gigabyte EP45-UD3LR i skaner Windows 7 Upgrade Advisor, nie zgłaszał żadnych problemów. Ew. upgrade BIOSU na tej płycie to żadne ryzyko bo jest wyposażona w system Dual BIOS... Poza tym, w necie nic nie pisze nt. specjalnych zabiegów jakie trzeba wykonać, aby odpalić Win 7 na niej, więc czy jest to możliwe, że źródłem problemów jest napęd?
Czy np. można spróbować instalacji z innego dvd, a tego zasadzić jak będzie już system na chodzie?

Czy np. może mieć znaczenie to, że mam dwa dyski: jeden na SATA a drugi na IDE?

RE: Problem z DVD przy instalacji Windows 7 - slump - 09.11.2009 22:31

Jeszcze raz przeczytaj moją poradę a szczególnie ptk 3. I jeśli masz odpowiedniego pena to będzie dobrze. A jeśli nie to nagraj płytę ponownie na najniższej prędkości. Ale metoda 3 rozwiąże problem pewnie i najszybciej.

RE: Problem z DVD przy instalacji Win7 - dziki314 - 09.11.2009 22:33

Dwa dyski: jeden na SATA a drugi na IDE to nie ma znaczenia ja usiebie tak mamZadowolony
Czy np. można spróbować instalacji z innego dvd, a tego zasadzić jak będzie już system na chodzie? a co ci szkodzi:exclamation:

RE: Problem z DVD przy instalacji Win7 - nieboraku - 09.11.2009 23:27

Jak masz inny napęd, z którego możesz zainstalować system, to ja bym w BIOSie wyłączył ten, który powoduje błędy, a włączył po instalacji systemu i zaktualizował sterowniki Cwaniak

RE: Problem z DVD przy instalacji Windows 7 - Mattijjah - 09.11.2009 23:29

To po prostu wypnę ten, a podłączę drugi...
Ogólnie jestem zdziwiony, bo instalowałem już sporo Win-ów w swoim życiu i nigdy takich jaj z napędami nie było... Cwaniak
Windows 7 już na pokładzie! Uśmiechnięty Dziękuję wszystkim za pomoc!

Powodem problemów z instalacją był najprawdopodobniej uszkodzony obraz płyty z system. Pobrałem go ponownie, wypaliłem (z pełną prędkością Cwaniak ) i wszystko działa.

Jednocześnie taka uwaga do posiadaczy kart dźwiękowych Realtek HD Audio: po zainstalowaniu sterowników, trzeba odłączyć i podłączyć ponownie głośniki, żeby karta się zorientowała że coś jest na gniazdach i trzeba wysyłać dźwięk... bez tego nie będzie grać...
dziwnie ale działa Uśmiechnięty

RE: Problem z DVD przy instalacji Windows 7 - nieboraku - 12.11.2009 00:47

Ja dlatego zamówiłem kopie płyty z Microsoftu - nie zbiednieje, a przynajmniej będę na 100% pewny, że wszystko OK Zacieszacz.

A co do karty dźwiękowej - nic nie wyłączałem/włączałem, wszystko się zainstalowało prawidłowo Kozak.