Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany IE domyśnie otwiera wszystkie skróty (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Rozwiązany IE domyśnie otwiera wszystkie skróty (rozwiązany) (/ie-domysnie-otwiera-wszystkie-skroty-rozwiazany-2279-t)

IE domyśnie otwiera wszystkie skróty (rozwiązany) - bobryt - 09.11.2009 09:32

Witam

Dziś jakoś tak nieudolnie próbowałem odpalić program ePer w IE, że prawie wszystkie skróty teraz chcą się uruchamiać właśnie pod IE, co oczywiście powoduje, że nie mogę odpalić żadnego programu. (zobacz screen)

Jak przywrócić wszystko żeby było normalnie?
system Win7Pro 64

[Obrazek: beznazwy1vl.th.jpg]

dodam tylko że nie tylko skróty się pozmieniały ale i pliki exe niektóre też :/

[sorx za poprzednią nazwę tematu]

RE: IE domyśnie otwiera wszystkie skróty - trefl - 09.11.2009 11:10

Tak to jest jak ktoś klika bezmyślnie dalej dalej !. Pozwoliłeś IE na otwieranie plików multimedialnych oraz graficznych.
Wyjściem jest teraz przypisanie plików graficznych i medialnych i do wybranego programu.
Podaje przykład :prawy przycisk myszki na plik autko i z menu wybierasz Otwórz za pomocą następnie Przeglądarka fotografii system Windows ( na dole zaptaszkujesz otwieraj zawsze) lub inny program graficzny którym chcesz otwierać pliki graficzne.
To samo musisz powtórzyć z plikami medialnymi typu muzyka , filmy , klipy wybierając Windows Media Center lub Media Player
Napisałem łopatologicznie bo jak widzę nie używasz przeglądarek graficznych typu Irfan lub XnView ani Subedit player czy all player

RE: IE domyśnie otwiera wszystkie skróty - bobryt - 09.11.2009 13:54

Po pierwsze nie klikałem nic bezmyślnie. Wszystko się stało jak do IE przeciagnełem skrót do ePera

pliki graficzne czy multimedialne są w porządku, tylko skróty do gier, programów się skopały.
Próbowałem wcześniej zrobić w ten sposób że np. skrót do NBA2K10 otworzyć za pomocą nba2k10.exe ale nic się nie zmieniło.

system zamiast otworzyć dany skrót i plik exe, próbuje otworzyć plik *.ico w IE.

hmmm a gdzie zmienić przypisanie rozszerzenia do pliku?

edit:

Ok, temat rozwiązany. Przywracanie systemu pomogło Uśmiechnięty