News Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f) +--- Wątek: News Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? (/windows-8-kontra-windows-7-ktory-system-jest-lepszy-22766-t) |
Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - HrabiaHodon - 28.03.2012 13:08 Przeprowadzone ostatnio testy porównawcze wydajności systemów Windows 7 i Windows 8 beta wskazują, że nowa wersja w niektórych przypadkach jest zdecydowanie szybsza od poprzednika. Można się spodziewać, że wersja finalna będzie miała jeszcze większą przewagę nad siódemką.
Jak podaje PC World testy systemów przeprowadzono na tym samym sprzęcie. Wyposażenie stanowił procesor Core i5-2500K taktowany 3,3-gigahercowym zegarem, 8 gigabajtów pamięci DDR3 (1333MHz), 1-terabajtowy dysk twardy oraz kartę graficzną GeForce GTX 560 Ti. Windows w wersji 8 beta już w trakcie uruchamiania jest zdecydowanie szybszy od siódemki. Startuje w czasie 36,8 sekundy, gdy Windows 7 potrzebuje 56,2 sekundy. Czas liczono od momentu włączenia komputera do chwili, gdy użytkownik odpali plik ze wskazanego folderu. Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że Windows 8 domyślnie najpierw startuje do interfejsu Metro, gdzie po drodze ładuje interfejs desktopowy i następnie otwiera zadany plik, to różnica pomiędzy systemami jest spora.. więcej Źródło: wiadomosci24.pl Zapraszamy do dyskusji: czy Waszym zdaniem najnowszy produkt firmy Microsoft biję na głowę poprzednika czy też może poprzedni OS jest dużo bardziej dopracowany? Czekamy na Wasze opinie w tej sprawie. RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy - Gaalikk - 28.03.2012 13:38 Jeżeli obsługa na zwykłym pececie będzie wygodna i intuicyjna to sądzę, że Windows 8 będzie jeszcze lepszy o 7. Różnice w prędkości po instalacji aplikacji i gier pewnie i tak się zniwelują ale z tym wyglądem nowa wersja "Okienek" bije swoich poprzedników. RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy - izaw - 28.03.2012 15:33 Wydajność raczej spadnie. Tak pokazuje życie. Łatanie dziur, dodawanie zabezpieczeń i nowych nieaktywnych jeszcze funkcji na pewno obciąży system. Oczywiście nie musi być wolniejszy od poprzednika. To pokażą testy na gotowym systemie. RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy - HrabiaHodon - 29.03.2012 07:44 Generalnie każda kolejna ewolucja softu skutkuje optymalizacją kodu co daję w dużej mierze zwiększenie ilości wodotrysków oraz co oczywiste zwiększenie wydajności. Generalnie wydaje mi się, iż Windows 8 powinien być dużo wydajniejszym systemem od poprzednika. Zauważcie jaka przepaść dzieli Windows Vista od Windows Se7en. Śmiem także twierdzić, iż "Siódemka" jest wydajniejsza także od popularnego XP'a. W ankiecie zaznaczyłem, iż XP jest najlepszy ponieważ "Siódemka" sprawiała mi problemy z instalacją co niektórych aplikacji. Generalnie myślę, iż decyzja MS od wydaniu kolejnej wersji "okienek" podyktowana jest mało rewolucyjnością "Siódemki". Pamiętamy jak wchodził Windows XP to był szok technologiczny w porównaniu do poprzedników. Mam cichą nadzieje, iż Windows 8 będzie takim szokiem technologicznym dla nas w tej chwili RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - sybic - 29.03.2012 19:27 Tylko co rozumieć pod hasłem najlepszy? Bo jeśli chodzi o wydajność to moim zdaniem XP jest wydajniejszy. Niestety nie ma już takiej funkcjonalności, co Win7. Np. nie ma obsługi trim w dyskach SSD. A czy Windows8 jest najlepszy, to tego jeszcze nie wie nikt. Zaznaczam Win7. RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - Portator - 30.03.2012 07:12 Dla mnie osobiście Windows 7 jest systemem rewolucyjnym. Dlatego głosuję na niego, mimo nawet takich testów. http://windows7forum.pl/windows-8-cp-szybszy-o-14-od-windows-7-22772-t RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - Maxim128 - 02.04.2012 16:38 Windows 7 i XP. Głosuję jednak na siódemkę. RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - Tom_ - 28.04.2012 11:50 Wstrzymam się z głosem dopóki nie będzie finalnej wersji windows 8! RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - szybki - 20.05.2012 11:11 Dla mnie najlepszy jest windows XP posiadam dwa laptopy i na jednym byl windows Vista 32bit odrazu mi się nie spodobał wywaliłem i wrzuciłem XP-eka , a na drugim lapku mam Windows 7 home premium x64 i zastanawiam się nad wersja x64 ale ultimate co myślicie o tym ? lapek i3 2,13ghz , dysk 500gb , 4gb ramu , grafa ati radek 1gb ps. co do win 8 to te okienka mnie nie zachęcają bardziej na tablet to się nadaje niż na komputer lub laptopa RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - RomanDrobniewski - 18.07.2012 14:50 Dla mnie system operacyjny Microsoft jest Windows 7 Home Premium x64 lub x86 Bitowa . Windows 7 jest bardzo stabilny i za bardzo dopracowany że nie muszę zmieniać systemu na nowszy model a do starego już 10 letniego Windows XP nigdy nie wrócę . Windows 8 ma być na najnowsze komputery z wybudowanym Ekranem dotykowym jak Android,Windows 7 ta nasza uwielbiana wersja będzie dla domu i firm które zamierzają się emigrować .a koniec 2013 będzie dalej w rankingach Windows 7 trzymał się na koniec wsparcia do 2020 roku i będę dłużej go używał jak będzie inna polityka Microsoft. w Rankingach w 2014 będzie tak że Windows 7 będzie najdłużej na rynku użytkownikom w komputerach zostawiać 1.Windows 7 + 96.81% 2.Windows XP -23.61% 3.Windows 8 +31.86% ( Czyli Tablety i Komputery All One Touch ) RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - winekBOT - 10.08.2012 16:31 Windows XP <3 RE: Windows 8 kontra Windows 7. Który system jest lepszy? - Paweloss - 13.08.2012 09:43 Ja jestem za Windows 7, natomiast ósemka, nie zachęca mnie. Zobaczymy co w wersji finalnej się ukaże. |