Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
brak OS, brak boot managera - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: brak OS, brak boot managera (/brak-os-brak-boot-managera-22636-t)

brak OS, brak boot managera - longint - 18.03.2012 23:26

Witam, mam straszny kłopot, o tuż, nie wiem co pobroiłem, ale dzisiaj przy włączeniu lapka wyskoczył komunikat:
Kod:
bootmgr is missing [...]
bez namysłu wrzuciłem płytkę z Windowsem 7 Home P. usunąłem główna partycje, gdzie był zainstalowany system Zniesmaczony, włączyłem instalacje ,po kliku % (w ) wyskakiwały różne błędy, np. brak lub uszkodzony plik, błąd "jakiś tam"; i zamykano instalacje z niepowodzeniem. I tak za każdym razem ;/ próbowałem już chyba wszystkiego Zniesmaczony i nie mam pojęcia jak to wszytko naprawić!?

Na jednej partycji, mam bardzo ważne rzeczy, więc proszę o jakieś dobre metody naprawienia

ZakłopotanyZakłopotanyZakłopotanyZakłopotany

Z góry wszystkim dzięki!

RE: brak OS, brak boot managera - longint - 19.03.2012 12:03

zaczłem instaloac linuxa, również błąd przy instalacji, brak jądra czy plików (związanych do jądra)... cos ;/ co jest grane?!
Mam laptop hp 635 e-300 może musze pobrac jakieś narzędzie dla niego?

RE: brak OS, brak boot managera - kiohin - 19.03.2012 14:01

Użyj wyszukiwarki forumowej. Temat już kilka razy był przerabiany.

RE: brak OS, brak boot managera - thermalfake - 19.03.2012 17:21

Na początek memtest -> http://windows7forum.pl/testowanie-pamieci-ram-programem-memtest86-t-12774.html
Pamięci RAM mogą być przyczyną błędów podczas instalacji - odczyt z nośnika, umieszczenie danych w pamięci ulotnej, błądnnie odczytane dane które mają być zapisane na dysku (tak samo jak w starym dobrym XP).
Lapek o ile nie miał usuniętej partycji recovery lub nie miał instalowanego systemu niefabrycznego ma możliwość przywrócenia systemu za pomocą mechanizmu producenta, zależnie od producenta jest to klawisz funkcyjny [F1]-[F12] lub ich kombinacja. Należy tylko zwrócić uwagę w jaki sposób zostaje ono przeprowadzone:
- czy przywraca się tylko na obecnej partycji systemowej nie usuwając niczego ponadto,
- czy przywraca się do jednej dużej partycji usuwając po drodze wszystkie inne dane na partycjach.