![]() |
Połączenie 2 kompów z Win7 "skrętką" LAN. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Połączenie 2 kompów z Win7 "skrętką" LAN. (/polaczenie-2-kompow-z-win7-skretka-lan-2251-t) |
Połączenie 2 kompów z Win7 "skrętką" LAN. - e2rdo - 07.11.2009 23:49 Witam, czy ktos z was moze konfigurował juz polączenie sieciowe miedzy 2 machinami kablem typu "skrętka" w systemach Win7? Robilem to z 6-7 lat temu na Xpkach i wiem ze byly z tym problemy. Chce chwilowo(okres ok. 1 miesiaca) polaczyc to tak zebym mial internet na obu kompach. Pod glowna skrzynia mam podlaczony modem USB z netem multimo(dzierzawa po kablu neo) i od sieciowki poprowadzony kabel scrossowany do laptopa, na ktorym tez chcialbym korzystac z netu. Za miesiac zakupie sobie router z modemem i access pointem, ale chwilowo bede musial poprostu sie tak pomeczyc po kabelku i obu maszynach wlaczonych jednoczesnie(student + staż + rata za lapka = bida i nedza :] Lapek przewidywalnie bedzie w pon-wtorek w domku, wiec juz za wczasu pytam czy ktos robil tego typu polaczenie i czy mial z tym problemy. Mile widziane porady konfiguracyjne, jako ze w sferze sieci raczej raczkuje, na codzien nie mam/miałem* stycznosci z sieciami lokalnymi ;] Pozdrawiam. RE: Połączenie 2 kompów z Windows 7 "skrętką" LAN. - andrzejw - 10.11.2009 17:27 To proste, musisz zrobić w tym kablu tzw. up-link. Wówczas nie potrzebujesz routera jako pośrednika. RE: Połączenie 2 kompów z Windows 7 "skrętką" LAN. - e2rdo - 10.11.2009 22:17 Ja sie nie pytalem o to jakim kablem to polaczyc, bo przeciez to wyraznie napisalem: scrossowany, czyli powszechnie skrętka. I zle kombinujesz bo uplink masz w hubach ktore wewnetrznie krosuja polaczenie miedzy nimi, dzieki temu masz te same rodzaje kabli we wszystkich polaczeniach. Czyli zamiast skretkami laczysz je normalnymi kablami. A ja wyraznie sie pytalem o to czy ktos mial problemy w laczeniu 2 komputerow z Win7 za pomoca kabla scrossowanego miedzy ktorymi byloby dzielone tez polaczenie internetowe. RE: Połączenie 2 kompów z Windows 7 "skrętką" LAN. - somisieq - 11.11.2009 16:02 problem moze tkwic w komputerze "serwerze" jak to nazwiemy ![]() Dla ludzi ktorzy nie wiedzą co i jak to sie robi podaje link z opisem. opisane dokładnie ze zdjeciami ![]() Kod: http: //wyslijplik.pl/download.php?sid=9XdreMOj |