Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
dziwne zachowanie Canon PIXMA ip2000 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f)
+--- Wątek: dziwne zachowanie Canon PIXMA ip2000 (/dziwne-zachowanie-canon-pixma-ip2000-22471-t)

dziwne zachowanie Canon PIXMA ip2000 - OBCY1910 - 09.03.2012 14:44

Witam serdecznie

Windows XP profesjonal x86
sterowniki do drukarki są najnowsze ściągnięte ze strony Canona.

Mam problem z canon IP200 , a problem jest taki ,,,, po wymianie kartrigy pojawiły się jakieś błędy po próbie drukowania pojawia się komunikat patrz na screen[attachment=4061]

Wiem że kartrige są prawidłowo wtyknięte innej opcji niema żeby wtyknąć inaczej.

RE: dziwne zachowanie Canon PIXMA ip2000 - Nostromo - 10.03.2012 00:58

Czy są oryginalne?
Mam dwie różne Pixmy z serii MP i bez problemu przyjmują tylko oryginalne cartridge. Z zamiennikami bywa kłopot.
Cartridge dają się doładować ze trzy razy bez komunikatów o ile nie dojdzie do całkowitego opróżnienia.

RE: dziwne zachowanie Canon PIXMA ip2000 - OBCY1910 - 10.03.2012 01:22

(10.03.2012 00:58)Nostromo napisał(a):  Czy są oryginalne?
Mam dwie różne Pixmy z serii MP i bez problemu przyjmują tylko oryginalne cartridge. Z zamiennikami bywa kłopot.
Cartridge dają się doładować ze trzy razy bez komunikatów o ile nie dojdzie do całkowitego opróżnienia.

Właśnie są orginalne są tanie i niekalkulowało by się kupować zamienników.

RE: dziwne zachowanie Canon PIXMA ip2000 - thermalfake - 10.03.2012 03:52

Prawdopodobne przyczyny:
- niewielkie poruszenie głowicy w trakcie wymiany tuszu i styki nie kontaktują,
- elektronicznie uszkodzona głowica, impuls elektryczny ją ubił,
- problem związany z elektroniką lub przewodem łączącym z karetką,
- zabrudzenie styków między głowicą a karetką,
- uszkodzenie karetki, najczęściej przy zamontowywaniu głowicy

Co robić ?
Wyłącz sprzęt, wyjmij głowicę, przeczyść styki głowicy i karetki (specyfiki na bazie izopropanolu np kontakt + patyczki do uszu) . Zobacz w jakim stanie są te piny pod kątem utleniania lub czegoś innego dziwnego. Zamontować to jeszcze raz , dobrze docisnąć (nie na siłę) i zablokować klipsem blokadę.

Ja natomiast w MP-kach od długiego stosuję zamiennik jednej firmy (nie bawię się w przekładkę chipów) i od czasu do czasu oryginał. Gro uszkodzeń z jakim się spotykam wynika z zasychania tuszu w głowicy przez dłuższy zastój w eksploatacji no ale to jest minus drukarek z głowicą zamiast głowic zintegrowanych z kartridżami. Gdybyś potrzebował kiedyś przeczyścić (udrożnić) dysze w głowicy użyj izopropanolu (ipa) najlepiej wtłaczając przez strzykawkę pod ciśnieniem plus ewentualne nocne moczenie, tylko uwaga bo to środek niebezpieczny, łatwopalne opary, narkotyzujący, jest to środek stosunkowo tani i najbardziej skuteczny.