Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z połączeniem z routerem przes przeglądarkę Tp Link TL-WR743ND - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Problem z połączeniem z routerem przes przeglądarkę Tp Link TL-WR743ND (/problem-z-polaczeniem-z-routerem-przes-przegladarke-tp-link-tl-wr743nd-22294-t)

Problem z połączeniem z routerem przes przeglądarkę Tp Link TL-WR743ND - kris86 - 29.02.2012 11:44

Witam
Mam taki problem gdyż na kompie stacjonarnym bez problemu łączę się przez przeglądarkę z panelem sterowania routera, ale jak podłącze pod laptopa to już nie chce się podłączyć. Co to może być przyczyną tego? Stary router tl-wr543g odsprzedałem koledze i też nie może się z nim połączyć na swoim stacjonarnym komputerze. A u mnie normalnie na domowym kompie się łączy. Mowa oczywiście o łączeniu przez kabelek.

RE: Problem z połączeniem z routerem przes przeglądarkę Tp Link TL-WR743ND - thermalfake - 29.02.2012 12:08

Z laptopa łączysz się także przez kabel czy wifi ?
Jak skonfigurowany jest router, co pokazuje polecenie ipconfig/all, co się dzieje w centrum sieci i udostępniania.

RE: Problem z połączeniem z routerem przes przeglądarkę Tp Link TL-WR743ND - kris86 - 29.02.2012 12:17

Z lapka w chwili próby dostępu do routera łączę się po kabelku. A z którego kopa pokazać wyniki ipconfig? Bo ogólnie internet w laptopie odbieram przez wifi jeśli to ma znaczenie. Co mam podać z konfiguracji routera? Sory ale do mnie w sprawach sieci niestety trzeba jak do 3latkaSmutny

RE: Problem z połączeniem z routerem przes przeglądarkę Tp Link TL-WR743ND - kris86 - 03.03.2012 15:02

Ps. Nie chce być nachalny ale nikt nie umie pomóc? Mój problem jest dość kłopotliwy bo nie mogę skonfigurować routera tego sprzedanego.

RE: Problem z połączeniem z routerem przes przeglądarkę Tp Link TL-WR743ND - thermalfake - 03.03.2012 20:47

Nie jest to problem routera.
Sprawdzić czy jest zainstalowany aktualny sterownik karty sieciowej. Dla testów można wyłączyć firewalle i programy av. Reset routera wykonać przy użyciu wciśnięcia kawałka czegoś ostrego w miejsce z opisem reset. Dla pewności pobrać pakiet hirens boot cd (mini XP jako wirtualny system bez potrzebny instalacji) i z niego dostać się poprzez przeglądarkę za pomocą IP do panelu konfiguracyjnego - jeśli się dostanie to ewidentnie jest to wina systemów.
Sprawdź czy są włączone następujące usługi na obu komputerach - lapek i ten komputer kolegi.
- System zdarzeń COM+
- Przeglądarka komputera
- Klient DHCP
- Klient DNS
- Połączenia sieciowe
- Rozpoznawanie lokalizacji w sieci
- Zdalne wywołanie procedur (RPC)
- Serwer
- Pomoc TCP/IP Netbios
- Wireless Zero Configuration (konfiguracja wifi XP)
- Autokonfiguracja sieci WLAN (konfiguracja wifi Vista/7)
- Stacja robocza