Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Menadżer urządzeń: brak ustawień zaawansowanych,DMA: brak funkcji - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Menadżer urządzeń: brak ustawień zaawansowanych,DMA: brak funkcji (/menadzer-urzadzen-brak-ustawien-zaawansowanych-dma-brak-funkcji-22276-t)

Menadżer urządzeń: brak ustawień zaawansowanych,DMA: brak funkcji - lucyferium - 28.02.2012 16:25

Witam.Kupiłem kilka dni temu laptopa Samsung NP300V5A-S02PL z systemem Windows 7 Home Premium.
Zauważyłem że napęd strasznie wolno kopiuje czy to z cd czy dvd.
Pomyślałem że pewnie DMA jest wyłączone i co się okazało?
Wchodzę w menadzer urzadzen w zakładke kontrolery ide atapi i w właściwościach nie mam zakładki ustawień zaawansowanych.
Dodam że to się tyczy każdego urzadzenia w które wchodze w menadzerze urzadzen.
Czy ktoś wie dlaczego nie mam takowej funkcji?
Pozdrawiam

RE: DMA- brak funkcji:/ - Portator - 28.02.2012 18:27

Witaj na forum. O jakie ustawienia zaawansowane Tobie chodzi. Pokaż jak to wygląda.

RE: DMA- brak funkcji:/ - lucyferium - 28.02.2012 18:41

[Obrazek: beztytuuqvu.jpg]
powinna być zakładka ustawienia zaawansowane w których chciałem ustawić DMA.
Czy może sie myle bo już się pogubiłem.
Jak w 7 ustawić DMA?

RE: DMA- brak funkcji:/ - thermalfake - 29.02.2012 00:55

http://en.community.dell.com/support-forums/software-os/f/3524/p/19317529/19639335.aspx

RE: DMA- brak funkcji:/ - lucyferium - 29.02.2012 13:29

Niestety nie mam w zainstalowanych programach Intel Application Accelerator ,ani Intel Matrix Storage Manager.
Usunąłem jakiś program intela oraz Intel managment engine interface i niestety dalej nie mam opcji kanałów IDE.
Macie jeszcze jakies pomysły?

RE: DMA- brak funkcji:/ - thermalfake - 29.02.2012 13:40

"Odśmieć" tego lapka z aplikacji firmowych programem typu PC Decrapifier, pobaw się planami zasilania i wtedy znów zobacz jak kształtuje się transfer(daj screeny).