Problem z udostępnianiem katalogów - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Problem z udostępnianiem katalogów (/problem-z-udostepnianiem-katalogow-22117-t) |
Problem z udostępnianiem katalogów - rebel78 - 21.02.2012 22:40 Nie wiem o co chodzi w moim Win 7 ale wcześniej mogłem udostępniać katalogi a teraz nie mogę. Gdy daję na katalogu udostepnij grupie domowe na odczyt/zapis to pojawia się komunikat: "Nie można udostępnić tego folderu". Zauważyłem też, że gdy w cetrum sieci i udostepniania > Zmień zaawansowane opcje udostepniania i tam w profilu Dom i praca mam zaznaczone wyłącz udostępnianie plików i drukarek i nawet jak zmienię tę opcję i dam włącz to po zapisaniu i tak wraca na wyłączone. Pomoże ktoś? Mam ochotę wyrzucić laptopa przez okno RE: Problem z udostępnianiem katalogów - thermalfake - 21.02.2012 23:55 No to spróbuj: Wpisz services.msc żeby otworzyć aplet Usługi. Sprawdź następujące elementy czy są włączone : - Klient DNS - Host urządzenia UPNP - Serwer - Odnajdywanie SSDP (domyślnie ręczny) - Publikacja zasobów odnajdowania funkcji (domyślnie ręczny) Potem restart sprzętu. Dla pewności sprawdzić czy nie został usunięty/wyłączony protokół TCP/IP w wersji 6 oraz czy wyłączyć wirtualną kartę sieciową VM o ile takowy został w międzyczasie zainstalowany. RE: Problem z udostępnianiem katalogów - rebel78 - 22.02.2012 00:34 Te usługi nic nie zmieniły ale... udało mi się zrobić samemu bo zauważyłem, że firewall jest wyłączony i nie da się go włączyć (wyskakuje błąd) - zrobiłem to co tutaj radzą i wszystko jest ok. |