Rozwiązany System nie widzi całego RAMu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany System nie widzi całego RAMu (/system-nie-widzi-calego-ramu-21841-t) |
System nie widzi całego RAMu - szysza - 10.02.2012 19:15 Witam! Dziś przyszła przesyłka z 2x1GB RAMu dla mojego PC. Przed tym na kompie miałem zainstalowaną jedną kość 1 GB. No dobra, założyłem obie nowe kości do 2 wolnych slotów, odpalam PC i... nic! Komputer dalej widzi zainstalowane 1 GB. Próbowałem przez msconfig, przez wiersz poleceń... Powoli tracę cierpliwość dla tej sprawy. Jesteście moją ostatnią deską ratunku. W BIOSie jestem kompletnie zielony, nawet nie wiem jak z tego wyjść Tu jeszcze skriny z CPU-Z. Slot 1 to stara karta pamięci, 2 i 3 to nowe kości Proszę o pomoc, pilne! Pozdrawiam! RE: System nie widzi całego RAMu - dyzio2 - 10.02.2012 19:36 Rozumiem że kupiłeś kości pracujące w Dual'u >powinny pracowąc w slotach 1-3 lub 2-4. RE: System nie widzi całego RAMu - stingear - 10.02.2012 19:51 Podłącz same nowe kości wg kolorów styków na płycie głównej. Później spróbuj dołożyć starą. Jaką płytę główną masz?? RE: System nie widzi całego RAMu - szysza - 10.02.2012 21:08 Płyta główna? Więc tak... Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji przestawiania kości. Bez skutków. Na koniec zdecydowałem się na próbę odpalenia PC bez starej kości, czyli na 2 GB nowego RAMu. Nie odpalił, zaczął piszczeć... W BIOSie pokazuje że jest zainstalowane 1024 MB. Nie wiem co robić... Ktoś ma jakieś pomysły? A może to nowe kości nie są kompatybilne? Daję link do aukcji na której kupiłem RAM - KLIK! Zdjęcia slotów RE: System nie widzi całego RAMu - szymnax - 11.02.2012 00:03 Spróbuj włożyć tylko 1 kość z nowych ramów, do tego samego slotu w którym był stary. Jeśli jeden ani 2 z nowych nie zaskoczy, zaktualizuj BIOS. RE: System nie widzi całego RAMu - szysza - 11.02.2012 13:23 Próbowałem - komputer piszczy. BIOSa aktualizował nie będę. Wysunąłem jednak pewną tezę - na aukcji oferowane są kości firmy Samsung lub Qimonda. Mi natomiast przyszły kości Kingstona. Gadałem z siostrą(przez jej konto była transakcja), po niedzieli zadzwonimy z reklamacją. Myślicie, że towar który dostałem jest na tyle inny że nie jest kompatybilny z moim PC? I czy ten opisany w aukcji będzie kompatybilny? RE: System nie widzi całego RAMu - szymnax - 11.02.2012 14:40 możliwe.. ;] RE: System nie widzi całego RAMu - szysza - 12.02.2012 19:43 Ehh, CPU-Z pokazuje że są to kości Kingstona, a na kościach widac malutkie napisy Qimondo... Przekopałem BIOSa i nic niepokojącego nie znalazłem. Jakieś pomysły? RE: System nie widzi całego RAMu - thermalfake - 12.02.2012 20:07 Spodziewałeś się, że na kościach kingstona będą tylko układy chip ic kingstona ? Qimonda to dawna nazwa Infineon jak się nie mylę. Chipset via kt 600 ma swoje prawa i jest dosyć wybredny na kości (podobno w specyfikacji max 8gb). Tamte kości raczej tylko na zamianę bo nie sądzę, żeby sprzedawca chętnie zrobił zwrot jakby nie było sprawnych kości. RE: System nie widzi całego RAMu - stingear - 14.02.2012 23:36 Najbardziej prawdopodobne, że te kości nie są kompatybilne z płytą, skoro komputer piszczy(oznaka problemu z RAM). Niech wymieni Ci na inne. Najlepiej napisz mu, jaką masz płytę i niech Ci dopasuje kości. RE: System nie widzi całego RAMu - szysza - 15.02.2012 17:52 Zadzwoniłem wczoraj do gościa z allegro co mi to sprzedał, powiedziałem chipset i płytę główną. On mówi że do tego chipsetu potrzeba rzekomo uniwersalnych kości pamięci. Zaproponował zwrot kasy lub wzięcie rzekomej uniwersalnej kości 1 GB za dopłatą, by zapłata wynosiła 100zł + przesyłka. Zadecydowałem o zwrocie kasy i chyba lepiej. Parę godzin później zadzwoniłem do pobliskiego centrum elektronicznego, bo chciałem się spytać jakie ceny mają takich uniwersalnych kości. A tu bach - sprzedawca gada że ten z allegro mnie w bambuko zrobił i nie ma czegoś takiego jak uniwersalne kości pamięci. Za 1 GB dobrej firmy zapłacę u siebie 115 zł i chyba tak zrobię. Póki co czekam na zwrot hajsu. Problem rozwiązany, za próby pomocy dziękuję i klikam *Pomógł. Pozdrawiam System nie widzi całego RAMu (rozwiązany) - stingear - 15.02.2012 21:44 Wątek rozwiązany. |