Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Partycja na innym systemie - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Partycja na innym systemie (/partycja-na-innym-systemie-21532-t)

Partycja na innym systemie - szymolinka - 29.01.2012 20:43

Witam mam taki problem...miałem zainstalowany Windows XP i dzisiaj zrobiłem format instalując Windows 7...ku mojemu zdziwieniu jak już wszystko zrobiłem podczas pierwszego otwierania się systemu wyskoczył mi komunikat o wyborze systemu(Windows 7 LUB wcześniejszy Windows) gdy uruchamiam Windows 7 to mam tylko partycje C z zainstalowanym na niej Windowsem natomiast nie mam partycji D z ważnymi danymi...->została ona na tamtym systemie. Co mam zrobić aby przenieś ta partycje do Windows 7?

RE: Partycja na innym systemie - stingear - 29.01.2012 21:04

Jeżeli partycja jest nietknięta, to znajdziesz ją tu: PPM na Komputer -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami.
Przypisz partycji literę i będziesz miał do niej dostęp. Prawdopodobnie zrobiłeś coś źle podczas formatowania i nie usunąłeś Win XP(chyba, że zależało Ci na tym, aby został nietknięty). Możesz wywalić tą opcję wyboru systemu poprzez START -> Uruchom -> msconfig -> Rozruch i tam (jeżeli W7 nie jest domyślny, to go ustawiasz na domyślny) wskazujesz Win XP i go usuwasz. Więcej komunikat nie wyskoczy.

RE: Partycja na innym systemie - szymolinka - 29.01.2012 21:19

zrobiłem tak jak mi powiedziałeś...wszedłem tam i jest tam dysk D tylko nie mogę go otworzyćSmutny dlaczego? a co to znaczy zębym przypisał jaką literę temu dyskowi? Uśmiechnięty

RE: Partycja na innym systemie - thermalfake - 30.01.2012 19:49

Obrazkowy tutorial, identycznie będzie w przypadku XP
http://www.sevenforums.com/tutorials/3741-hard-disk-partition-letter-missing-windows-7-fix.html

Druga rzecz to przejęcie praw do tego dysku - kliknąć ppm myszy na partycję D, wybrać zakładkę zabezpieczenia i dodać swojego użytkownika z pełnymi prawami.