Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z dyskiem podczas instalacji Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Problem z dyskiem podczas instalacji Windows 7 (/problem-z-dyskiem-podczas-instalacji-windows-7-21414-t)

Problem z dyskiem podczas instalacji Windows 7 - alians - 23.01.2012 23:24

Witam.

Chciałem zainstalować Win 7. Wsadziłem płytę, uruchomiłem ponownie kompa. Pliki sie załadowały. W instalatorze pokazały mi sie dwa dyski: ( W laptopie (dell studio 1737) mam podpięte 2 dyski)

dysk 1 (podzielony na 2 partycje w tym jedna systemowa ©
dysk 2 ( jedna partycja)

Partycje na której miałem wczesniej system sformatowałem, pliki sie załadowały. Nastąpiło ponowne uruchomienie i podczas startu systemu komputer sie resetuje.
Gdy ponownie instaluje system w instalatorze pokazuje mi sie tylko dysk 2.
Dysk 1 w ogóle sie nie pokazuje.

Wydaje mi sie ze mogłem usunąć jakies potrzebne sterowniki płyty głównej podczas formatu parycji systemowej.
Niestety nie wiem co mam z tym zrobić, prosił bym o waszą pomoc.

Pozdrawiam

RE: Problem z dyskiem podczas instalacji Win 7 - thermalfake - 24.01.2012 04:26

System fabryczny (recovery) czy jakiś inny OEM ?
Jeden z dysków na czas instalacji można odpiąć. W niektórych lapkach zatoki są oznaczone numerami 1/2 i zazwyczaj bios bootuje z tej pierwszej.
Ten pierwszy może mieć już bad sectory lub "uwalony" smart. Trzeba wykonać diagnostykę hdd np w pakiecie hirens boot cd masz do tego odpowiednie narzędzia.

Cytat:Dysk 1 w ogóle sie nie pokazuje.

Czy w bios tez nie pokazuje ? Może się zbiegło padnięcie hdd z instalacją.

RE: Problem z dyskiem podczas instalacji Win 7 - alians - 24.01.2012 11:44

System fabryczny. Wczesniej już był zainstalowany na tym laptopie z dwoma dyskami i wszystko działało.
Jak odepnę dysk 2 to i tak nie wykrywa dysku 1.
Tak, w biosie go wykrywa.