Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Aster + TP-LINK TL-WN350GD - brak połączenia z siecią - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Aster + TP-LINK TL-WN350GD - brak połączenia z siecią (/aster-tp-link-tl-wn350gd-brak-polaczenia-z-siecia-21413-t)

Aster + TP-LINK TL-WN350GD - brak połączenia z siecią - YouAreNext - 23.01.2012 23:22

Witam,

posiadam internet z Aster(teraz już UPC) z routerem Thomson 750-4. Wifi śmiga bez problemów na laptopach, telefonach. Dziś kupiłem kartę TP-LINK TL-WN350GD do mojego komputera stacjonarnego, na którym mam zainstalowany Windows 7 Ultimate 64bit.

Sieć Wifi znajduje, lecz po wpisaniu klucza nie może się z nią połączyć. Dzwoniłem do Aster i mówili, że wszystko jest ok z routerem.

Instalowałem sterowniki, restartowałem router i nic. Wcześniej ten komputer był w innym mieszkaniu i podłączony do Vectry poprzez kabel.

link do ipconfig/all

http://imageshack.us/photo/my-images/15/problemqb.jpg/

Czy jesteście w stanie mi pomóc lub podpowiedzieć co może być nie tak? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

RE: Aster + TP-LINK TL-WN350GD - brak połączenia z siecią - thermalfake - 24.01.2012 03:49

Czy podczas uruchomienia polecenia ipconfig/all był wpięty kabel do sieciówki LAN - bo widzę, kabel odłączony a system przypisuje wewnętrzny adres IP 169.x.x.x Przy fizycznie odłączonym kablu wogóle nie powinien wypisywać konfiguracji dla Połączenie lokalne. To właśnie sekcja Połączenie bezprzewodowe powinna to mieć.
Druga rzecz, ze nie każda karta WLAN musi być kompatybilna z resztą sprzętu jak i routerem.
Wyłącz dla testów szyfrowanie lub ustaw inna metodę na routerze.
Jeśli cała infrastruktura opiera isęna dynamicznym przypisywaniu adresów IP (DHCP) to sprawdź wszędzie na protokołach czy jest włączone automatyczne pobieranie adresu.

RE: Aster + TP-LINK TL-WN350GD - brak połączenia z siecią - YouAreNext - 24.01.2012 12:28

nie było podłączonego żadnego kabla do LAN - wszystkie urządzenia łączą się przez wifi. Nie jestem aż tak biegły w komputerach - czy mógłbyć mi pokrótce wytłumaczyc jak zrobic:
"Wyłącz dla testów szyfrowanie lub ustaw inna metodę na routerze.
Jeśli cała infrastruktura opiera isęna dynamicznym przypisywaniu adresów IP (DHCP) to sprawdź wszędzie na protokołach czy jest włączone automatyczne pobieranie adresu. "

EDIT

Sprawdzilem i wszedzie jest te automatyczne pobieranie adresu.

Czy da się jakos zrestartować wszystkie ustawienia sieci itp jako domyslne?

Nie wiem co mam teraz robic - czy to jest tylko kwestia konfiguracji, czy ta konkretna karta nie działa. Co bedzie na bank działać z tym routerrem??

RE: Aster + TP-LINK TL-WN350GD - brak połączenia z siecią - thermalfake - 24.01.2012 23:45

Wpiąć się do routera po kablu, wklepać do przeglądarki adres 192.168.0.1 (inni podają 192.168.100.1), zalogować admin/admin i tam jak na obrazku na próbę wyłącz całkiem szyfrowaniem, zapisać ustawienia po czym soft reset routera (jeśli jest tam gdzieś opcja) lub odłączyć mu zasilanie na parę minutek.

[Obrazek: thompsonx.jpg]