Zawieszanie się procesu explorer.exe - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Zawieszanie się procesu explorer.exe (/zawieszanie-sie-procesu-explorer-exe-21397-t) |
Zawieszanie się procesu explorer.exe - Smokofenek - 22.01.2012 23:35 W google nie ma mojego problemu, przynajmniej nie znalazłem, dlatego zwracam się tutaj. Mam taki problem, że co jakiś czas, używając funkcji, które korzystają z owego eksploratora (np. włączanie folderów, właściwości na folderach, itp) zawiesza mi się on i przestaje działać. Cały pasek zadań nie reaguje, czasami tylko pokazuje się informacja "czy chcę wyłączyć proces", w co klikam, że tak. Bywa tak, że po restarcie procesu (ponownym włączeniu go) to znowu się tak dzieje. Dzisiaj z wielką trudnością otworzyłem folder "Komputer", który był mi potrzebny tylko po to, by zmienić ustawienia. Problem występuje ogólnie z całym eksploratorem. Gdy sprawdzam ikonkę sieci, przykładowo chcąc wejść w Centrum sieci i udostępniania czy sprawdzić baterię i profile ładowania to też bywa, że się zawiesza. Co może być tego przyczyną? Dodam, że nie chcę formata, zbyt długo to trwa. Kopiowanie tych plików, ustawianie wszystko na nowo i pobieranie programów... Przydałby mi się on, ale niestety w chwili obecnej nie zrobię go. Z góry dzięki za odpowiedź. RE: Zawiecha explorer.exe - Portator - 23.01.2012 07:57 Spróbuj wejść w cmd (Start>Uruchom>cmd) i wpisz polecenie "regsvr32.exe /s explorer.exe" i explorer powinien działać, jeżeli nie to możesz podmienić plik explorera. Najpierw wyklucz infekcję. RE: Zawiecha explorer.exe - Smokofenek - 23.01.2012 10:53 "Nazwa 'regvr32.exe' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy" Takie coś mi pokazuje się. Właśnie zobaczyłem w google, że literówka. Powinno być "regsvr32.exe" Wykonałem polecenie i w cmd nic się nie pokazało. Zobaczę, czy to pomoże. A co do tematu wątku: nie za bardzo wiem, jak inaczej określić problem, gdyż leży on w zawieszaniu się procesu eksploratora. Nie wiem nic więcej na ten temat, dlatego ogólnie napisałem o zawieszaniu się tego procesu. RE: Zawiecha explorer.exe - Portator - 23.01.2012 11:13 Tak - przepraszam! Wyklucz infekcję: http://www.eset.pl/Pobierz/Dodatkowe_narzedzia/ESET_Online_Scanner http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebytes-AntiMalware,Program,Windows,13117.html Podaj ilo bitowy masz system. RE: Zawiecha explorer.exe - Smokofenek - 24.01.2012 01:43 Po użyciu tej komendy, jak dotąd ani razu się nie zawiesiło. Na razie nie będę niczego pobierał (mam strasznie mało miejsca na dysku), ale jak problem pojawi się ponownie, wtedy tutaj napiszę. W chwili obecnej go nie mam i się cieszę Dzięki za pomoc, na razie więcej nie potrzebuję PS Zobaczę w najbliższych dniach, czy coś dalej będzie się ciąć. Jak nie - to napiszę tutaj, że problem rozwiązany, jeśli tak - spróbuję pobrać te programy i dam znać o skutku. Aha, i system 32bit mam, tak na zapas już odpowiem EDIT: Jednak nie pomogło. Co do tych programów, postaram się w najbliższym czasie się tym zająć. |