Rozwiązany Pioneer DVD 216d nie czyta płyt - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Pioneer DVD 216d nie czyta płyt (/pioneer-dvd-216d-nie-czyta-plyt-21347-t) |
Pioneer DVD 216d nie czyta płyt - vego - 21.01.2012 17:13 Mój problem wygląda następująco. Dzisiaj chciałem sprawdzić ubuntu ładując go z płyty (to była ostania płyta, którą mój napęd odczytał). Wylogowałem się i wyłączyłem ubuntu, wróciłem do Windowsa chcąc pomniejszyć jedną z partycji dysku tworząc sobie miejsce pod instalację ubuntu (nie używałem wtedy dvd). Po ponownym uruchomieniu komputera celem instalacji ubuntu właśnie pojawił się mój problem - brak odczytu płyt przez moją nagrywarkę. Po wysunięciu płyty zamiast wczytania Windowsa wyskoczył mi komunikat, że pojawił się błąd Windowsa i pytanie czy uruchomić go normalnie czy sprawdzić błędy. Wybrałem sprawdzenie systemu, jednak nic nie wykazało. Usunięcie dvd z managera nic nie dało, tak samo jak reset biosu. Firmware najnowsze. Nagrywarka działała bez zarzutów ponad 2 lata i dopiero dzisiaj pojawił się pierwszy problem. Po włożeniu płyty świeci się jedynie dioda, jednak nic się nie dzieje. Nie tylko tej z ubuntu, ale każdej. Czy możliwe jest, iż napęd padł? RE: Pioneer DVD 216d nie czyta płyt - thermalfake - 21.01.2012 20:29 Tak, to że płyty odczytuje w systemach nie oznacza, że ich funkcja bootowania (rozruchu, niekoniecznie wszystkich typów a samego dvd) musi być sprawna - przerabiałem nie raz. Na chwilę obecną podmień napęd. Zakładam, że zmieniałeś kolejność bootowania lub na szybko wybierałeś opcję tzw Boot Menu przez klawisz funkcyjny [F1]-F12]. RE: Pioneer DVD 216d nie czyta płyt - vego - 24.01.2012 12:29 Temat do zamknięcia. Nie wiem co się stało, ale dzisiaj napęd ruszył i normalnie działa, choć nic z nim nie robiłem. Pioneer DVD 216d nie czyta płyt (rozwiązany) - peciaq - 24.01.2012 13:03 Wątek rozwiązany. |