![]() |
Rozwiązany Jaka karta graficzna będzie pasowała do mojej płyty głównej - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Jaka karta graficzna będzie pasowała do mojej płyty głównej (/jaka-karta-graficzna-bedzie-pasowala-do-mojej-plyty-glownej-21178-t) |
Jaka karta graficzna będzie pasowała do mojej płyty głównej - Thorgim - 14.01.2012 15:15 Witam, będę wdzięczny, jeżeli ktoś mi wyjaśni pewną sprawę. Dotychczas miałem w moim PCecie zintegrowaną kartę graficzną, niestety została uszkodzona, muszę więc zakupić nową. Jednakże kiedy starałem się znaleźć jakieś tymczasowe zastępstwo dla mojej karty i pożyczałem od znajomych stare karty graficzne okazywały się one za duże. Mam standardową obudowę miditower, ale każda z tych kart graficznych była tak długa, że pomiędzy złączem PCI a śledziem w obudowie brakowało mi jakieś 5-6cm, żeby kartę zmieścić! Moje pytanie jest takie: czy te nowe karty graficzne są jakieś krótsze (tamte były faktycznie bardzo stare), czy to ja mam jakiegoś niestandardowego kompa? Mam płytę główną ASRocka 945GCM-S, dokłądnie taką: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=945GCM-S Czy jak kupię przykładowo taką kartę graficzną, to powinna działać? http://allegro.pl/palit-geforce-8400gs-512mb-ddr3-32bit-dvi-hdmi-pci-i2020517472.html Bardzo proszę o pomoc, kompletnie się na tym nie wyznaję ;P Dzięki! RE: Odpowiednia karta graficzna - zorro223 - 14.01.2012 15:25 Po prostu jak wcześniejsza karta która ci działała była bardzo długo kup identyczną. RE: Odpowiednia karta graficzna - thermalfake - 14.01.2012 15:27 Te najdłuższe modele są to przeważnie urządzenia z górnej półki dla graczy i wyposażone są w gniazda do zasilania z zasilacza. Przykładowo seria nvidia geforce 8800GT. Rolę też odgrywa wielkość obudowy. Nie czarujmy się niektóre midi atx'y jeszcze pozwolą na zamontowanie długiej karty niektóre już nie. Musisz sobie przemierzyć długość od strony śledzi w przeciwnym kierunku zostawiając zapas na kable zasilające i sygnałowe na dyskach w koszykach. Ogólnie tanie grafiki mają standardowe rozmiary ok 15cm. Złącze AGP i PCI-E ma inny schemat gniazda. Orientacyjnie (może się także przydać innym) tu masz rozmiarówki dla różnych kart. RE: Odpowiednia karta graficzna - stingear - 14.01.2012 15:29 Karty, które brałeś od kolegi na bank były ze starym złączem. Dlatego Ci nie pasowały. Na Twojej płycie głównej jest złącze PCI Express, więc musisz szukać karty na złącze PCI Express. Ta karta, którą podałeś będzie Ci pasować do złącza w płycie. RE: Odpowiednia karta graficzna - thermalfake - 14.01.2012 15:30 (14.01.2012 15:25)zorro223 napisał(a): Po prostu jak wcześniejsza karta która ci działała była bardzo długo kup identyczną. Kolega nie doczytał, że była to integra na płycie głównej. Ponadto gdyby nawet weszła to podejrzewam zasilacz tego by nie uciągnał. RE: Jaka karta graficzna będzie pasowała do mojej płyty głównej - Thorgim - 15.01.2012 10:29 Dzięki wielkie za wyjaśnienie mi tego! Jaka karta graficzna będzie pasowała do mojej płyty głównej (rozwiązany) - stingear - 17.01.2012 19:48 Wątek rozwiązany. |