Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Jaka wersja systemu na ten komputer? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Jaka wersja systemu na ten komputer? (/jaka-wersja-systemu-na-ten-komputer-21130-t)

Jaka wersja systemu na ten komputer? - MonteCristo - 12.01.2012 12:41

Witam Wstydniś
Mam taki sprzęt
Processor Intel Pentium Dual Core E5300 2,6
Ram DDR2 2GB (planowana rozbudowa do 3 lub 4 zależnie od kosztów )
Grafika GF 9600gt Asus Magic DDR2

1 Jaki system na ten komputer chciałbym 64bit na przyszłość ale czy ten grat podoła ?
2 Gdzie najtaniej kupić 7
3 Czy warto czekać na 8 (zakładając zmianę kompa za rok lub półtora )
4 Ile kosztuje licencja na 2 komputery ?

RE: Jaka wersja systemu na ten komputer - thermalfake - 12.01.2012 13:39

ad 1. Możesz kupić zarówno x86 jak i x64, ten sam klucz uprawnia do korzystania dowolnej edycji. Np kupujesz 64 bit (jest ciut tańszy) a instalujesz legalnie 32 bitową wersję (musisz zdobyć tylko nośnik) bez wkładania pieniędzy w RAM. Jak będziesz miał kasę na ram wtedy instalujesz 64-kę i jest git.
ad 2. Odwiedź porównywarki cen wpisując np Windows 7 home premium 64 bit sp1, wystrzegaj się sprzedawców allegrowych i ich tanich licencji elektronicznych bo wyjdziesz jak zabłocki na mydle co już było tu nie raz udowadniane.
ad 3. Półtora roku to szmat czasu w dziedzinie IT, na pewno pojawią się kolejne gry hiciory i programy które nie pójdą już na XP.
ad 4. Taniej kupić dwa OEM'y ze sklepu jakieś 2x~400zł, o licencjach zbiorczych nie będę głowy zaśmiecał bo nie mają w tym przypadku zastosowania.

RE: Jaka wersja systemu na ten komputer - łoli - 12.01.2012 14:07

(12.01.2012 13:39)thermalfake napisał(a):  ad 1. Możesz kupić zarówno x86 jak i x64, ten sam klucz uprawnia do korzystania dowolnej edycji. Np kupujesz 64 bit (jest ciut tańszy) a instalujesz legalnie 32 bitową wersję (musisz zdobyć tylko nośnik) bez wkładania pieniędzy w RAM. Jak będziesz miał kasę na ram wtedy instalujesz 64-kę i jest git.
ad 2. Odwiedź porównywarki cen wpisując np Windows 7 home premium 64 bit sp1, wystrzegaj się sprzedawców allegrowych i ich tanich licencji elektronicznych bo wyjdziesz jak zabłocki na mydle co już było tu nie raz udowadniane.
ad 3. Półtora roku to szmat czasu w dziedzinie IT, na pewno pojawią się kolejne gry hiciory i programy które nie pójdą już na XP.
ad 4. Taniej kupić dwa OEM'y ze sklepu jakieś 2x~400zł, o licencjach zbiorczych nie będę głowy zaśmiecał bo nie mają w tym przypadku zastosowania.

Windows 7 342 bit nie czekaj na osiem a licencje w allegro poszukaj.

RE: Jaka wersja systemu na ten komputer - MonteCristo - 12.01.2012 14:09

Co do AD 1 to Mam rozumieć że jak kupię wersje 64 bit np to będę miał i 64 i 32 bit w jednym tak ?

AD4

400 zł x2 czyli 800 uuu drogo myślałem że coś tańszego będzie i to tylko na 2 komputery ech myślałem że coś tańszego będzie a mam jeszcze 2 komputery + jeden laptop no nic ? . A jeszcze jedno jak to jest z tymi OEMami bo słyszałem że są potem problemy p ponowną instalacją jakby co bo się system "łączy z płytą główną i potem w razie awarii czy coś jest problem . Prawda to ?

RE: Jaka wersja systemu na ten komputer - thermalfake - 12.01.2012 17:24

(12.01.2012 14:09)MonteCristo napisał(a):  Co do AD 1 to Mam rozumieć że jak kupię wersje 64 bit np to będę miał i 64 i 32 bit w jednym tak ?

Źle mnie zrozumiałeś, sam klucz uprawnia do skorzystania zarówno z jednej i drugiej wersji. Natomiast sam fizycznie nośnik będzie taki jaki kupisz system. Tyczy się to OEM'ów. W przypadku wiele droższego BOX'a dostajesz obie wersje w jednym pudełku.

Cytat:AD4
400 zł x2 czyli 800 uuu drogo myślałem że coś tańszego będzie i to tylko na 2 komputery ech myślałem że coś tańszego będzie a mam jeszcze 2 komputery + jeden laptop no nic ?

Bill G. nas nie rozpieszcza, w krajach cywilizowanych jest coś takiego na rynku jak Family Pack licencja 3 stanowiskowa do użytku domowego za rozsądne pieniądze. My niestety jesteśmy daleko za murzynami.

Cytat:A jeszcze jedno jak to jest z tymi OEMami bo słyszałem że są potem problemy p ponowną instalacją jakby co bo się system "łączy z płytą główną i potem w razie awarii czy coś jest problem . Prawda to ?

Ogólnie ujmując to prawda, w zasadzie chodzi o samą zasadę licencjonowania oem, czyli system na jednym sprzęcie do usr**nej jego śmierci. Stąd jego niższa cena, choć na kieszeń statystycznego Kowalskiego to spora kwota.