![]() |
Dyskiem zewnętrzny WD Elements Portable 500GB: system wyświetla niewłaściwą pojemność - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Dyskiem zewnętrzny WD Elements Portable 500GB: system wyświetla niewłaściwą pojemność (/dyskiem-zewnetrzny-wd-elements-portable-500gb-system-wyswietla-niewlasciwa-pojemnosc-21029-t) |
Dyskiem zewnętrzny WD Elements Portable 500GB: system wyświetla niewłaściwą pojemność - vlad - 07.01.2012 02:13 Mam problem z pokazywaniem pojemności dysku zewnetrznego od kilku dni. Nie podłączałem jeszcze dysku do innego komputera, albo nie próbowałem z innym systemem. System Windows 7 Home Premium 64-Bit, komputer Acer Aspire 5745G. W tzw. oknie Mój Komputer pokazuje mi zła pojemność dysku [attachment=3680] Natomiast w przystawce zarządzania dyskami u góry to samo: [attachment=3681] ale na dole jest ok: [attachment=3682] Inne programy do pokazują również poprawną pojemnośc dysku - np. HD Tune Pro, Drive Image XML Robiłem CHKDSK i nie było błędów RE: Problem z dyskiem zewnętrznym (WD Elements Portable 500GB) - thermalfake - 07.01.2012 16:58 Nie jest przypadkiem tak, że każda partycja jest emulowana jako napęd CD stąd 700MB. Jaki jest model tego WD-ka ? Na stronie widziałem narzędzia do formatowania tzw quickformatter for windows. Cytat:DISABLING THE BACKUP SOFTWARE AND VIRTUAL DISK DRIVE RE: Problem z dyskiem zewnętrznym (WD Elements Portable 500GB) - vlad - 08.01.2012 13:27 Może to coś po stronie systemu jest nie tak? Niestety na razie nie mam możliwości podłączenia do innego komputera, chyba że w ciągu tygodnia, w pracy. Zaznaczam, że na dysku są obecnie dane. Mam nadzieję, że dla danych zagrożenia nie ma. Zapełniłem dysk danymi ostatnio, bo chciałem uwolnić miejsce na lapku (system nie zmieniany od zakupu - od lipca 2010) Chyba mam możliwość reklamacji dysku WD, bo kupiony w marcu 2011, w Vobis. Natomiast komputer też jeszcze na gwarancji - do lipca 2012. Czy radzisz reklamować dysk WD albo lapka? Co ciekawe, dziś pokazuje również błędną pojemność na dysku tylko inaczej (ale to w tym problemie nie ma pewnie większego znaczenia): [attachment=3695] Informacje o dysku z programu Speccy: [attachment=3696] RE: Problem z dyskiem zewnętrznym (WD Elements Portable 500GB) - thermalfake - 08.01.2012 14:09 Podłącz do innego sprzętu, przerzuć jeszcze gdzieś te dane, usuń partycje i zrób od nowa jeśli problem będzie się powtarzał to wtedy idziesz z reklamacją. Sprawa wygląda takiż na miejscu nikt nie będzie robił kopii danych na tym dysku więc musisz się sam o to postarać. Dysk poleci na reklamację do dystrybutora/serwisu gwarancyjnego a tam nie ma obowiązku niańczenia z danymi. |