Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
News Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Microsoft (/microsoft-12-f)
+--- Wątek: News Windows 8 zainstalujesz tylko raz! (/windows-8-zainstalujesz-tylko-raz-20986-t)

Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Portator - 05.01.2012 17:18

[attachment=3671]
Microsoft postanowił rozpocząć nowy rok na blogu Building Windows 8 postem na temat nowej funkcji w systemie umożliwiającej resetowanie oprogramowania do ustawień domyślnych oraz odświeżania systemu z zachowaniem wszystkich danych.

Już niemal rok temu dowiedzieliśmy się, że Windows 8 zostanie dozbrojone w nową funkcjonalność, która pozwoli odświeżyć system lub nawet zresetować go do ustawień fabrycznych zaledwie jednym przyciskiem. Opcja w kompilacjach, które wyciekły do sieci web w pierwszej połowie 2011 roku była jednak zablokowana i nie wiedzieliśmy czym dokładnie zaskoczy Microsoft. Dziś już wiemy, bo na blogu Building Windows 8 Steven Sinofsky - szef działu Windows i Windows Live dokładnie opisał czego możemy się spodziewać. Jedno jest pewne… nowe okienka zainstalujemy tylko raz! Później nie będziemy zmuszeni do powtarzania czynności.

Windows 8 zadebiutuje z dwiema, podobnymi funkcjami: resetowaniem do ustawień fabrycznych oraz odświeżaniem systemu. Choć idea obu mechanizmów jest bardzo zbliżona, to jednak jest między nimi zasadnicza różnica. Pierwsza z wymienionych funkcji sprawi, że zostaną usunięte wszystkie aplikacje, ustawienia i pliki użytkownika. W drugim przypadku już nie.

Jeśli zechcemy przeprowadzić proces zresetowania PC, to spodziewajmy się następujących czynności:

• Komputer uruchomi się w trybie Windows RE (środowisko przywracania);
• Zostanie przeprowadzony automatyczny proces oczyszczania dysku z plików i ustawień użytkownika;
• Zostanie zainstalowana świeża kopia Windows 8;
• Komputer uruchomi się ponownie i przywita nas świeży pulpit systemu.
[attachment=3672]
Ponadto pojawi się opcja, która pozwoli na bardzo dokładne wyczyszczenie dysku z plików tak, aby nie można było ich już przywrócić. Proces potrwa jednak znacznie dłużej niż w przypadku szybkiego oczyszczania.

Kolejna nowość, czyli odświeżanie komputera przebiegać ma w następujący sposób:

• Komputer uruchomi się w trybie Windows RE;
• Dysk zostanie przeskanowany pod kątem plików, ustawień i aplikacji użytkownika, po czym zostanie utworzona ich kopia na tej samej partycji;
• Windows RE zainstaluje na nowo Windows 8;
• Program przywróci kopię zapasową plików i ustawień użytkownika;
• System uruchomi się ponownie i przywita nas pulpit, który pozostawiliśmy w momencie kliknięcia na przycisk odświeżania.
[attachment=3673]
Obie funkcje w akcji możecie obejrzeć na poniższym klipie wideo.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h3I96yjTtYE
Nowe funkcje z pewnością znajdą uznanie przede wszystkim wśród mniej zaawansowanych użytkowników komputerów, którzy boją się instalować systemu na nowo. Teraz czynność będzie znacznie prostsza.

Temat z: http://www.komputerswiat.pl/blogi/blog-redakcyjny/2012/01/windows-8-zainstalujesz-tylko-raz.aspx

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Waves97 - 05.01.2012 17:23

Ale czy będzie klasyczna metoda "Formatu" ?

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Portator - 05.01.2012 17:40

Obie metody: odświeżania i przywracania mają zastąpić przywracanie z partycji Recovery i punktów przywracania ( punktów będzie mi brakowało ). Nigdzie nie znalazłem informacji co do klasycznej metody formatowania.

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - tomcio931 - 05.01.2012 17:57

Nie będzie punktów przywracania?! Cholerka niedobrze - no chyba że będzie coś podobnego.
Chociaż nie wiadomo ile będzie kosztowała 8'ka to i tak pewnie zostanę przy 7 Ultimate 64bit Uśmiechnięty

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Waves97 - 05.01.2012 18:40

Tak jak ludzie mający XP zostali przy XP gdy pojawił się Seven. Ciekawi mnie co będzie w 2014 gdy XP straci wsparcie.

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - izaw - 05.01.2012 19:27

Brak formatu i ponownej instalacji ma zapewne ukrócić piractwo. Nie wiadomo tylko co będzie przy wymianie podzespołów. Na ile pozwoli system zanim powie że to inny komputer.

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Waves97 - 05.01.2012 19:48

To było by samobójstwo ze strony Microsoftu. Na pewno będzie dostępna wersja pudełkowa dostępna do kupienia w sklepie.
Piraci poza tym i tak znajdą sposób

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - peciaq - 11.01.2012 07:42

Waves wie z pierwszej ręki Zadowolony

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Waves97 - 11.01.2012 14:49

A jak ! Zadowolony Ale teraz mam legalnego Home Premium ^^

RE: Windows 8 zainstalujesz tylko raz! - Rukahs - 11.01.2012 18:50

Ja jeszcze nigdy pirata nie miałem, zwykle kupuję komputer z nowym już systemem.
Co do opisanych funkcji Win8 miałem już okazję się z nimi zapoznać ze 3x dlatego że dostępna jej wersja stabilnością nie grzeszy.
Na szczęście punkty przywracania wciąż w niej są.

A nazwa tematu trochę myląca. Już myślałem że usuwając system nigdy już go nie zainstaluję xd