![]() |
Windows 7 x64 problem z dźwiękiem - wyraźnie cichszy niż w Win7 x86 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f) +---- Wątek: Windows 7 x64 problem z dźwiękiem - wyraźnie cichszy niż w Win7 x86 (/windows-7-x64-problem-z-dzwiekiem-wyraznie-cichszy-niz-w-win7-x86-20945-t) |
Windows 7 x64 problem z dźwiękiem - wyraźnie cichszy niż w Win7 x86 - Man0lo - 03.01.2012 21:03 Witam. Niedawno zamieniłem Windowsa 7x86 na 7x64. "Nowy" system wydaje się żwawszy, jednak zauważyłem jedną wadę - otóż wszystkie dźwięki są wyraźnie cichsze. Nie ma znaczenia, czy film, muzyka czy gra. Dźwięk jest cichszy zarówno z wbudowanych głośników jak i na słuchawkach. Sterowniki oczywiście najnowsze ze strony producenta (Realtek). Notebook to Vaio AW11Z/b. Próbowałem "kombinacji" w opcjach dźwiękowych Win (włączanie, wyłączanie dodatków, wyrównywania itp.), później instalowałem Ac3filter - ale nic, dalej ciszej ... Będę bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi. RE: Windows 7 x64 problem z dźwiękiem - wyraźnie cichszy niż w Win7 x86 - Waves97 - 03.01.2012 21:18 Wejdź w Panel Sterownia-> Dźwięki -> Menadżer Realtek HD -> Efekty dźwiękowe : Jeżeli masz jakieś środowisko ustaw je na brak a korektor na Rock . Jakieś zmiany? RE: Windows 7 x64 problem z dźwiękiem - wyraźnie cichszy niż w Win7 x86 - Man0lo - 03.01.2012 23:31 Dziwne, że w x86 nie kombinowałem nic z ustawieniami... Ale włączyłem equalizer, ustawiłem na rock i słychać delikatną poprawę. Poobserwuję trochę i dam znać czy pomogło. Na razie dziękuję za sugestię :-) edit. Niestety włączenie efektu 'rock' dało tylko złudzenie poprawy. Zauważyłem, że dźwięk może być wyraźnie głośniejszy, jeśli włączę "wyrównanie głośności" - wtedy jednak system sam dopasowuje sobie poziom głośności gdy na raz odtwarzane są dwa źródła, np. muzyka i gra w tle. Trochę to przeszkadza. Nie wiem, może pokombinuję z różnymi wersjami sterowników... |