Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany (/usunalem-kopie-zapasowa-ale-dysk-jest-nadal-zapchany-20739-t)

Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - dawid770 - 26.12.2011 16:41

Witam

Mam taki problem, a mianowicie usunąłem kopię zapasową, lecz miejsce na dysku wciąż jest zajęte (ok 30 GB mniej). Pliku kopii zapasowej już nie ma, a dysk wciąż jest zapchany. Próbowałem zobaczyć ukryte foldery, lecz tam tego też nie ma. Liczę na szybką pomoc w usunięciu tego problemu.

Pozdrawiam

RE: Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - Nostromo - 26.12.2011 18:22

Masz laptop czy komputer?

RE: Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - dawid770 - 26.12.2011 18:29

Laptop (Lenovo Z570)

Sprecyzuje jeszcze, że nie jest to kopia zapasowa plików danych, tylko obraz systemu.

RE: Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - kalisz1955 - 27.12.2011 17:19

Wyczyść ścieżki z wszelakich plików/ śmieci:

C:\MSOCache\All Users
C:\Program Files (x86)\InstallShield Installation Information
C:\Users\Twoja nazwa\AppData\Local\Temp
C:\Windows\SoftwareDistribution\Download
- ja bym sprawdził folder System Volume Information, tam możesz mieć zapchane kopiami sys., wywaliłbym oprócz ostatniego pliku wszystko
oraz możesz usunąć pliki z folderów:

%windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCac?he\Content
%windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCac?he\MetaData

chcę zaznaczyć że nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenie twojego systemu, na pewnych rzeczach trzeba się znać.

Najlepiej używać programu Total Commander.

RE: Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - dawid770 - 27.12.2011 22:53

Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale usunąłem cały folder windowsimagebackup. Zajmował on ponad 20 GB!

Jak myślicie, czy nic nie zepsułem, usuwając go?

RE: Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - SnejX - 27.12.2011 23:39

Lenovo często dodaje swoje oprogramowanie do robienia kopii Rescue&Recovery, sprawdź jak masz tam ustawione, kopie robione tym programem nie są widoczne z poziomu Windowsa. Masz tam również opcje sprawdzenia ile i jakie duze są kopie już wykonane, ew. możesz je usuwać.

RE: Usunąłem kopię zapasową, ale dysk jest nadal zapchany - dawid770 - 28.12.2011 12:48

Ogólnie to sytuacja po usunięciu windowsimagebackup wygląda tak, jak w załączniku. Wychodzi na to, że kopii zapasowej nie ma, ale jest obraz systemu zajmujący 2,45 GB.

Czy w takim razie tak jak teraz jest dobrze i czy w ogóle kopia zapasowa jest potrzebna/niezbędna?