![]() |
|
Windows 7 na MSI Wind U100 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/dyskusja-ogolna-5-f) +--- Wątek: Windows 7 na MSI Wind U100 (/windows-7-na-msi-wind-u100-2013-t) |
Windows 7 na MSI Wind U100 - sirmantra - 29.10.2009 21:06 Msi Wind U100 - Atom N270 @ 1.6Ghz, 1.5GB RAM - Windows 7 7229 32bit Po kilku namowach innych forumowiczów, zgodziłem się zainstalować W7 na moim NetBooku Msi Wind U100. Czas instalacji na pewno się wydłużył z 18 minut na moim stacjonarnym do ok 48 minutek . Uruchamia się w ok 53 sekundy. Bateria a raczej czas pracy na niej wzrósł o jakieś 20% z jakieś 3.5h do 4.5h.Subiektywnie oceniając zauważyłem poprawę kolorów oraz jakość wyświetlanego obrazu (pewnie to poprzez o wiele nowsze i bardziej dopracowane sterowniki niż na XP - nie sprawdzałem niestety jak rzeczy się mają na Viscie, gdyż jakoś łezka mi się w oku kręciła gdy miałem ją postawić na lapiku). Zajęta pamięć po starcie waha się pomiędzy 453MB a 493MB, w XP było to nieco ponad 300 ale nie będę porównywać neandertalczyka do homo sapiens, równie dobrze mógłbym porównać IE4 który po starcie używał jedyne 1.5MB RAM a obecną 8. Najmilszą niespodzianką okazała się obsługa Aero (na Intel GMA945) i innych 'bajerów', jakoś nie podoba mi się to typowe W7 Basic w/o Aero i chyba to mnie najbardziej zniechęcało do jego instalacji (jednak zawsze lepsze niż Luna z XP). Najdziwniejsza rzecz to fakt, że na czymś takim jestem w stanie oglądać w HD (niestety nie całe filmy jednak np. seriale trailery działają). Sam nie wiem w jaki to sposób, czemu XP który mniej pamięci zużywał tego nie potrafił (a może nie sprawdzałem może nie pamiętam).W każdym razie jeśli ktoś kiedykolwiek się zastanawiał na instalacją W7 na NetBooku, z miłą chęcią doradzam. RE: Windows 7 na MSI WIND U100 - Krychaj - 29.10.2009 22:56 Podobnie jak kolega wyżej, zachęcam do instalacji na Msi Wind. Chodzi o wiele sprawniej jak XP. RE: Windows 7 na MSI WIND U100 - mossie - 03.11.2009 14:45 Witam! Właśnie przymierzam się do instalacji W7 na Samsungu nc-10. Zastanawiam się jeszcze nad wersją. Czy możliwe, żeby Home Premium potrzebował mniej zasobów systemowych, niż Ultimate? Chodzi mi o ilość zajętej pamięci itp. RE: Windows 7 na MSI Wind U100 - artursz - 30.12.2009 23:53 Witam Ja mam zainstalowany na Asus Eee Box (RAM 1 GB, Atom 1,6 GHz, grafika zintegrowana). System działa bardzo sprawnie, od przeszło 1,5 miesiąca użytkowania nie zdażyło się aby się zawiesił. Czasami tylko problem, ale naprawdę sporadycznie (chwila bezczynności i wraca do normy) "wiesza się " IE. Wydajnośc dużo lepsza niż na zainstalowanym XP. Efekty Aero płynne. RE: Windows 7 na MSI WIND U100 - Lalik - 31.12.2009 00:12 (03.11.2009 14:45)mossie napisał(a): Witam!Ja instalowałam Windows 7 ultimate na tym samym komputerze na którym teraz mam HP i powiem ci tak przynajmniej na mojej konfiguracji rożnice w zajętej pamięci były minimalne, prawie nie odczuwalne HP faktycznie troszku mniej ramu zajmuje ale jest to nieodczuwalne )
|