![]() |
Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda (/ciagla-praca-dysku-pokazuje-to-migajaca-dioda-2009-t) |
Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - Nornik - 29.10.2009 17:12 Witam ! Mam mały problem a mianowicie , wyłączyłem usługę indeksowania oraz we właściwościach dysku "zezwalaj na indeksowanie tego dysku" , prefetch a i tak dioda dysku miga tak jakby dysk cały czas pracował. Co może być przyczyną ? RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - Dzejkop - 29.10.2009 17:17 Ale czy rzeczywiście pracuje, tzn. słychać jego pracę? RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - Nornik - 29.10.2009 17:23 (29.10.2009 17:17)kuba096 napisał(a): Ale czy rzeczywiście pracuje, tzn. słychać jego pracę?Trudno powiedzieć , ucha nie przystawię bo komp jest pod biurkiem ale w XP ta dioda nie mrygała RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - Milten - 29.10.2009 20:51 Odpal Monitor zasobów i w dziale Dysk zobacz, jak się ma aktywność dysku, co on tam zapisuje/odczytuje ciągle, że niby tak chodzi bez przerwy. RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - slawektor - 29.10.2009 23:07 Może brak pamięci i system korzysta z pliku wymiany, niedużo ramu więc wszystko trzymane jest w pliku wymiany (musi coś dograć, więc zrzuca ram na dysk) może działa program antywirusowy. Zdefragmentuj dysk , zobacz czy nie wysunęła się wtyczka od diody HDD. RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - lc0ne - 29.10.2009 23:12 Antywirus lub defragmentator? Co jeszcze... hmm... jak pisze kolega wyżej może masz mało pamięci ram i system używa dysku do pracy ![]() //edit: Zapomniałem jeszcze dodać Windows Defendera. RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - slawektor - 30.10.2009 09:51 (29.10.2009 23:12)lc0ne napisał(a): Antywirus lub defragmentator? Antywirus np: Zasada podstaw pracy VRDB Avast! tworzy bazę integralności danych, tj. przechowuje informacje o bieżącym stanie plików, i robi to trzy wersje do tyłu dla każdego pliku. Tworzenie/aktualizacja danych jest wykonywane albo wtedy, gdy komputer nie pracuje, albo gdy uruchamia się wygaszacz ekranu. Z Nortonem jest podobnie. Zrobienie defragmentacji nie zaszkodzi. ![]() RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - Zibo - 04.11.2009 11:15 Też tak mam. W Viście i w 7 dysk pracuje prawie cały czas, już musi być żeby stał (dobrze że mam cichy) powyłączałem kilka opcji w windows defenderze i niby jest lepiej, ale nie wiem.. sami sprawdzcie. RE: Ciągła praca dysku - pokazuje to migająca dioda - Nornik - 13.11.2009 09:06 Jeszcze raz wracam do tematu migającej diody dysku.Próbowałem po kolei różnych opcji odpowiedzialnych z dostęp do dysku. Niestety dioda pulsuje nieregularnie w dalszym ciągu.Sprawdzałem w menadżerze zasobów tam są tylko wykazy aktywności dyskowej i one są w ciągłym użyciu i chyba tak musi być.Jednak w XP można było spowodować że dysk gdy nie był używany to dioda nie mrugała. Dlaczego tak jest w Windows 7 jak na razie nic na ten temat nie znalazłem.Wszyscy piszą że tak musi być , a mnie się wydaje że nie musi.Trzeba pewnie pogrzebać w rejestrze tylko na razie to jeszcze nie wiele wiadomo gdzie jak to zrobić. A może ktoś już co nie co wie na ten temat ? |