Rozwiązany Windows XP i 7. Pytanie o bootowanie - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Windows XP i 7. Pytanie o bootowanie (/windows-xp-i-7-pytanie-o-bootowanie-20078-t) |
Windows XP i 7. Pytanie o bootowanie - krakusekpl - 24.11.2011 18:47 Witam, mam Win XP pro SP3, oraz Win 7 Ultimate. Otóż przygotowywuje się do re-instalacji XP-ka, ale zacznę od początku. Gdy normalnie włączam komputer to po parunastu sekundach wyskakuje mi okienko DOS-owe Win 7 i się pyta czy chcę zbootować XP czy 7, no to wybieram XP lub 7 i jest git. Ale jak przeinstaluję XP to tylko on będzie się ładował, bez możliwości wyboru 7, mimo że pliki windy 7 są całe i zdrowe na innej partycji. Wiem bo kiedyś tak miałem. I tu mam pytanie, jak po reinstalacji XP, a potem z jego poziomu zrobić tak aby było do wyboru w czasie bootowanie XP lub 7 ?. Pozdrawiam. RE: Win XP i 7. Bootowanie pytanie. - thermalfake - 24.11.2011 20:55 Po instalacji XP, musisz z powrotem wsadzić nośnik z windpws7 i naprawić rozruch. Czyli po bootowaniu z dvd rozpocznij nowy proces instalacji aż do momentu kiedy w lewej części będzie pisało "Napraw komputer". Klikasz to i wybierasz "Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia". Potem pozostanie ewentualnie zmiana wpisu z "poprzednia wersja systemu...." Nowy XP po prostu w trakcie instalacji nadpisuje bootsector, który nie jest kompatybilny z nowszymi systemami (Vista/7) i trzeba go naprawić zgodnie ze standardami nowszego systemu. RE: Win XP i 7. Bootowanie pytanie. - krakusekpl - 24.11.2011 21:00 Dzięki za pomoc. Zastosuje się do twoich rad. |