Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku (/podczas-instalacji-zniknelo-miejsce-na-dysku-19982-t) |
Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - dida406 - 20.11.2011 13:28 Witam Mam problem ponieważ instalowałem sobie dzisiaj Windows 7 ultimate , mam dysk 500 gb, włożyłem płytę, zaczeło się instalować i pokazał się wybór partycji. Sformatowałem wszystko i chciałem podzielić inaczej patrycję i teraz pokazuje się tylko do podzielenia 360gb. I nie wiem czemu wyparowało 140 gb. Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się stało?? RE: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - PumbaZ - 20.11.2011 13:37 Hej Zapewne powinieneś aktywować zaginioną partycję: menu start -> prawym przyciskiem myszy na komputer -> wybierz "Zarządzaj" -> z rozwijanego menu wybierz "zarządzanie dyskami" W tym momencie powinny pokazać się dwie dostępne partycję, aktywne 360GB będą miały ciemno-niebiski pasek w górnej części ramki Nieaktywna partycja będzie miała czarny pasek w górnej części ramki. Kliknij prawy przycisk myszy i wybierz opcję typu aktywuj partycję lub jakoś tak podobnie, nie pamiętam jak to dokłądnie jest opisane RE: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - dida406 - 20.11.2011 13:40 Przykro mi , ale nic to nie dało . Nie wykrywa ukrytych dysków. Jest tylko ten 360 gb ciemnonieieski i nic wiecej. RE: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - peciaq - 20.11.2011 16:34 A nie ma na szaro obszaru nieprzydzielonego? RE: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - bodziulla - 20.11.2011 17:23 Hej. Może od początku. Przy instalacji dokonałeś formatowania dysku na partycje?. Załóżmy, że podczas podziału Twojego dysku (475 GB), bo tak w praktyce wykaże a nie 500GB. Podział nastąpił na załóżmy partycje: - systemowa; - dane; - lub inne. W takim wypadku gdy zrobiłeś podział na partycje i czy w tym czasie miałeś do dyspozycji pełną przestrzeń do podziału na partycje?. Jeżeli tak i zrobiłeś podział pełnego swojego dysku, po czym włączyłeś system i nagle zabrakło partycji czy miejsca?. Podpowiedź mała zanim zaczniesz pisać. Włóż ponownie płytę i do momentu podziału na partycje zobacz czy masz tam puste miejsce i czy możesz sobie utworzyć partycję, jeżeli tak po prostu w tym momencie utwórz partycje i zarazem ją sforamtuj. Potem kończysz wyciagasz płytę, bez ponownej instalacji Pzdr RE: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - techdive - 20.11.2011 17:55 cmd /*uruchom jako administrator wpisz po kolei : diskpart (enter) select disk 0 (enter) list partition (enter) list volume (enter) i umieść PrntScr z tego RE: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - thermalfake - 20.11.2011 22:43 Cytat:teraz pokazuje się tylko do podzielenia 360gb. I nie wiem czemu wyparowało 140 gb Dysk o pojemności 500GB tak naprawdę ma tylko 465GB, wynika to z zastosowanego przelicznika przez producentów. Myślę, że w momencie partycjonowania skasowałeś wszystkie partycje, na dysk systemowy przeznaczyłeś 100GB a resztę zapomniałeś podzielić na kolejne. To tłumaczy, że 465GB-100GB zostaje Ci około 360GB nieprzydzielonego miejsca. RE: Podczas instalacji zniknęło miejsce na dysku - techdive - 21.11.2011 01:35 dysk 500 gb ma 500 gb. to tylko windows podaje ze ma mniej bo dla niego 1000 to jest 1024 czyli 2 do 10 |