Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Brak obrazu startu komputera na DVI - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Brak obrazu startu komputera na DVI (/brak-obrazu-startu-komputera-na-dvi-19898-t)

Brak obrazu startu komputera na DVI - sznoorek - 16.11.2011 20:37

Witam!
Posiadam od niedawna komputer oraz monitor.

- Po podłączeniu sprzętu przez dostarczony kabel komputer D-sub - monitor DVI, wszystko chodzi poprawnie - no może jest problem z klonowaniem na TV Samsung po HDMI.
- Po podłączeniu poprzez zakupiony kabel DVI (sprawdzony na poprzednim komputerze i starym monitorze) monitor nie wykrywa obrazu aż do momentu wystartowania ekranu Windows 7 (mniej więcej przy logowaniu profilu) start zapodaje mi za to po HDMI na TViku.

Podłączyłem jeszcze stary monitor i w ustawieniach w Windows poustawiałem co i jak ma był plus wyłączyłem monitor na D-SUB, aby sygnał nie głupiał, ale dalej problem występuje.
Mając możliwość cyfrowego podłączenia chciałbym z niego korzystać.

Szukałem rozwiązania w googlach i coś wyczytałem ze trzeba zmienić coś w biosie karty graficznej, ale nie chciałbym rozwalić nowego sprzętu.

RE: brak obrazu startu komputera na DVI - sznoorek - 18.12.2012 10:07

Mój komputer to HP Pavilion Elite HPE-520it.
Monitor to Samsung SM BX2235.

RE: brak obrazu startu komputera na DVI - PoznanskaPyra - 18.12.2012 10:56

Myślę że innego rozwiązania nie ma.

RE: brak obrazu startu komputera na DVI - sznoorek - 18.12.2012 11:09

Chyba znalazłem rozwiązanie, dzisiaj postaram się przetestować, ale najpierw do sklepu po kabel.
DVI-I <=>DVI-I 24+5 DUAL-LINK na takim kablu powino byś OK, aktualnie D-SUB <=> DVI-I (24-5) działa po analogu, jak dam DVI (24+1) <=> DVI (24+1) to dopiero jak windows ma już sterowniki.
Na nowym kablu obraz do startu windows będzie wysyłany po analogu, a jak już będzie możliwość powinien przełączyć na cyfrowy - tak myślę.

RE: Brak obrazu startu komputera na DVI - sznoorek - 20.12.2012 21:46

Tak jest kabel DVI-I <=>DVI-I 24+5 DUAL-LINK rozwiązał problem.

EDIT
No niestety po analogu, po przełączeniu na cyfrowe w monitorze brak sygnału i nic nie chodzi :]